2018-02-07 13:34:25• hírek • Oszkó Viktória

Elmarad idén a Böllérverseny

Az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezete az eredetileg 2018. február 3-ra szervezett Böllérverseny időpontját nem olyan régen február 17-re módosította.

A legfrissebb bejelentés szerint azonban nem tudják idén megtartani a versenyt, a sertéspestis kockázata miatt a szervezők úgy döntöttek, az a legbiztonságosabb, ha az idei szezont kihagyják. Tasnádi István, a verseny szervezője elmondta, hogy idén nagyon sokan jelezték részvételi szándékukat, nem kevesebb, mint 38 csapat készült legjobb tudásával a megmérettetésre, most mégis vissza kell mondani a meghívásukat.
 

Az Országos Egészségügyi Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) emberei január első heteiben a Szatmár megyei Mikolában találtak fertőzött sertéseket. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony.


A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.


A szervezők hozzátették, bár idén a böjt és a húsvéti időszak kezdete miatt már nincs lehetőség pótolni a programot, a hagyományt nem szakítják meg, jövőre egy év kimaradással folytatódik a verseny következő szériája.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: