2013-11-03 12:11:05• hírek • MTI

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Bukarestben

Több ezer egészségügyi dolgozó - köztük számos orvos - tüntetett szombaton Bukarestben az ágazat nagyobb finanszírozását és magasabb béreket követelve.

A szervezők szerint a megmozduláson tízezer ember vett részt. A tüntetők azt követelték, hogy a kormány fordítsa a hazai össztermék (GDP) 6 százalékát az egészségügyre, és duplázza meg az orvosok bérét, amely jelenleg rendkívül alacsony. Emellett kérik, hogy dolgozzanak ki új bérezési törvényt, amely minden egészségügyi dolgozó bérét növelné. A kormány jelenleg a GDP mintegy 4 százalékát fordítja az egészségügyi rendszer finanszírozására.

A román orvosi kamara szerint az Európai Unióban a romániai rezidensek kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos és több mint 50 ezer ápoló hagyta el az országot.

A tüntetők előbb a kormány épülete előtt tiltakoztak, majd a román parlament épületéhez vonultak, s ott ért vége az egészségügyben dolgozók menete.

Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke sikeresnek nevezte a tüntetést, hiszen ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb utcai megmozdulása az ágazatban. A tüntetők sztrájkot is kilátásba helyeztek, de ennek időpontját még nem közölték. Astarastoae szerint ezt nem is teszik meg addig, amíg tárgyalnak az egészségügyi minisztérium illetékeseivel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: