2008-07-23 14:08:11• hírek • Józsa János

Többször van szükségünk mentőre

 Megnőtt a Szatmár Megyei mentősök beavatkozásának száma a tavalyi évhez képest.

Az elmúlt év ugyanezen időszakához képest, 2008 első felében 300-al több esetben kellett beavatkozzanak a Szatmár megyei mentősök – derül ki a féléves mérlegből.

Idén eddig 22 700 esetben siettek helyszínre a Szatmár megyei mentősök, hogy életet mentsenek, ebből a számból pedig 5 700 súlyos eset volt, tehát azonnali beavatkozást követelt. A riasztások száma 300-al meghaladja a tavalyi értéket, ami Pop Mihaela – a Szatmár Megyei Mentőállomás főasszisztense szerint a közúti balesetek növekvő számának tudható be, illetve annak, hogy sok esetben tévesen, nem sürgős esetekhez hívják a mentősöket.

Ahogy a főasszisztens elmondta, magas azon hívások száma, amelyek krónikus betegekhez riasztják a mentősöket. A szív és érrendszeri megbetegedésekkel küzdőket külön kiemelte ilyen szempontból, sokszor mennek ki ugyanis olyan esetekhez, amikor csak egy vérnyomáscsökkentőt kell beadni és mire a sürgősségire érnek, már jobban is érzi magát a beteg.

Pop Mihaela tehát azt tanácsolta, hogy a krónikus betegek forduljanak gyakrabban családi orvosukhoz és kövessék a kezeléseket, hiszen így az ilyen esetek megelőzhetőek. A közúti balesetek növekvő száma gondot okoz a Szatmár Megyei Rndőrfelügyelőségnek is, ahogy ezt legutóbbi sajtótájékoztatójukon kiemelték, ennek csökkentése, egy informatív kampány elkezdése vagy sebességcsökkentő, szankcionáló intézkedések működésbe helyezése tehát sok szempontból szükséges lenne. 

Megemlítendő e mellett, hogy a 112-es egységes hívószám bevezetése óta csökkent a téves riasztások száma, gyerekhang esetén ugyanis felnőttet kérnek a telefonhoz és jobban kivizsgálják a hívások okát. 

J.J.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: