2011-02-22 12:33:59• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP/EFE

Elmarad a Bahreini Nagydíj

A fővárosban egy hete zajló rendbontások, erőszakos cselekmények, a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt törölték a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, a világbajnokság március 13-án esedékes nyitóversenyét - ezt a GP szervezői közölték hétfőn.

Szalman bin Hamad al-Kalifa, az ország trónörököse telefonon értesítette Bernie Ecclestone-t, az F1 elsőszámú irányítóját arról, hogy elmarad a verseny.

Ecclestone kifejezte reményét, hogy a bahreini GP, amely 2004 óta szerepel a száguldó cirkusz programjában, mielőbb visszatér és újra rendezhetnek versenyt a szahíri pályán.

Egyelőre nincs hír arról, hogy pótolják-e valamikor az év folyamán az eredetileg húsz versenyből álló vb első futamát; az idénynyitó viadal így március 27-én lesz Melbourne-ben, és a november 27-én esedékes brazil GP-vel ér véget a sorozat.

"Azt hiszem okos döntés született" - mondta Mark Webber, a Red Bull ausztrál pilótája. "Most már a melbourne-i nyitó futamban kell gondolkodnunk."

"Örülök annak, hogy a törlés mellett határoztak a szervezők" - fogalmazott Felipe Massa, a Ferrari brazil versenyzője. "Egy ilyen helyzetben nem szabad futamot rendezni Bahreinben".

"Támogatjuk a határozatot és reméljük, hogy hamarosan visszatérhetünk a szahíri pályára. A bahreiniek mindig nagy szeretettel fogadtak bennünket" - vélekedett Eric Boullier, a Renault-istálló csapatfőnöke.


Nem tudni, lesz-e idén verseny idén Szahírben
Nem tudni, lesz-e idén verseny idén Szahírben


 

Az arab országban zajló megmozdulások miatt az utóbbi napokban a nemzetközi szövetség több vezetője és a pilóták is jelezték, hogy jobb lenne törölni a versenyt. Ecclestone vasárnap azt mondta, ő maga nem látja át a helyi viszonyokat, és a bahreini trónörökösre, Szalman bin Hamad al-Kalifára bízza a GP-viadal sorsát.

Bahrein fővárosában múlt hétfőn robbant ki a politikai és szociális reformokat követelő síiták tüntetése. El-Manáma központját az ellenzék tartja ellenőrzés alatt.

Ez az első eset, hogy politikai okokból törölni kell egy futamot a Forma-1-ben. Az 1950. május 13. óta lebonyolított 839 GP közül csupán egy (!) alkalommal kellett az időpontot módosítani. Az 1985-ös Belga Nagydíjat eredetileg június 2-án kellett volna megrendezni, ám az egy héttel korábban aszfaltozás miatt a versenyt csak szeptember 15-én tudták lebonyolítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: