2013-09-21 11:58:51• hírek • MTI

Ellenzők nélkül a parlamenti meghallgatás

Nem vesznek részt a verespataki bányaberuházást ellenző civil szervezetek a román parlament különbizottságának meghallgatásán.

A Mentsétek meg Verespatakot! elnevezésű mozgalom - amely a beruházást ellenző szervezeteket tömöríti - pénteken közleményben tudatta, hogy nem tesznek eleget a verespataki beruházásról tárgyaló parlamenti különbizottság meghívásának.

A döntést azzal indokolták, hogy alkotmányellenesnek tekintik a kormány által a törvényhozói testület elé terjesztett, Verespatakkal kapcsolatos jogszabálytervezetet, és részvételükkel nem kívánják legitimálni a szerintük fölösleges parlamenti vitát.

A mozgalom egyik legismertebb szervezete, a verespataki lakosokat képviselő Alburnus Maior úgy véli, hogy a különbizottság módosító indítványok révén "kozmetikázni" akarja a beruházást elősegítő kormányzati tervezetet. A jogszabály lényegét tekintve azonban ugyanaz marad - írják -, vagyis mentesíti a beruházást azon kötelezettségek alól, amelyek akadályt jelentenek jelenleg a beruházás útjában, és egy különleges jogi keretet teremt a verespataki beruházásnak.

Szintén pénteken jelentette be Crin Antonescu, a kormányzó szövetség részét képező liberálisok elnöke, hogy pártjának vezetése megerősítette törvényhozóik múlt heti döntését, miszerint nem támogatják a Verespatakról szóló törvénytervezetet.

A román kormány augusztus végén terjesztette a parlament elé a jogszabályt, de később vita támadt a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL), miután Antonescu a tervezet ellen foglalt állást, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök viszont támogatja a beruházást. Végül az USL parlamenti különbizottság felállításáról határozott, amit el is fogadott a parlament.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: