2017-11-27 11:20:57• hírek • MTI

Ellenzi a román munkaügyi miniszter az EU-n kívüli külföldi munkavállalók számának növelését

A Romániát sújtó munkaerőhiány ellenére Bukarest nem akar a jelenleginél több EU-n kívüli külföldi munkavállalót beengedni az országba - erről Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt hétfőn.

A tárcavezető közölte, a munkáltatók, de egyes polgármesterek is kérik a kormánytól, nyissa szélesebbre az ország határait a külföldi munkavállalók előtt. Romániában a kormány szabja meg minden évben kormányhatározat révén, hogy hány külföldi munkavállalót fogadnak az Európai Unión kívüli országokból. Az idei évre 5500 ilyen munkavállaló alkalmazását engedélyezték.
 

Vasilescu szerint a munkáltatóknak inkább a külföldön dolgozó románok hazacsalogatásával kellene próbálkozniuk, valamint a magas munkanélküliségi rátájú megyékben kellene munkaerőt keresniük. Csak ez után kellene figyelmüket az afrikai és az ázsiai munkaerőpiac fele fordítaniuk. "Addig amíg 3 millió román dolgozik külföldön, és Romániában kezdtek növekedni a bérek, nem látom értelmét, hogy afrikai és ázsiai személyeket fogadjunk be" - mondta a miniszter.
 

Emlékeztetett, hogy a kormány több intézkedést hozott, ami megkönnyíti állástalanok alkalmazását otthonuktól távolabb eső településeken. Ilyen az állami lakbértámogatás, amit azok a nyilvántartott állástalanok igényelhetnek, akik lakhelyüktől több
mint 50 kilométerre eső településen vállalnak munkát.
 

Az építőiparban, a mezőgazdaságban és az információtechnológia ágazatban van a legnagyobb munkaerőhiány. A mintegy 3 millióra becsült külföldön dolgozó románok zöme a miniszter szerint éppen az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgoznak fogadó országaikban. Szeptemberben 5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, a nettó átlagbér elérte 2376 lejt (159 100 forint).
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: