2011-10-07 14:48:56• hírek • Kocsis Zoltán

Ellentmondó törvények – marad az iskolaorvosok hiánya

Bár Romániában törvény mondja ki, hogy minden iskolában lennie kell egy orvosnak, ez mégsincs így Szatmárnémetiben. Ennek elsődleges akadálya egy másik romániai törvény - jelentette ki Ilyés Gyula polgármester.

A város első embere elismerte, hogy a szülők többször is panasszal fordultak a polgármesteri hivatalhoz, mondván, hogy az adott iskolában nincsen orvos, pedig ezt törvény írja elő. Ilyés sajtótájékoztató keretein belül elismerte, hogy Szatmárnémetiben a szükségletek legfeljebb 60%-át fedik le jelenleg a meglévő iskolaorvosok. „Amikor decentralizálták az oktatást, mi ilyen állapotban örököltük meg az iskolákat".

Ez pedig, véli a polgármester, még két-három évig így is marad, aminek a hátterében egy másik törvény van: az, amelyik megtiltja a közszférában az alkalmazásokat. „A szülőknek igazuk van, tényleg kevés az iskolaorvos. Fogorvosok terén pedig egyenesen katasztrofális a helyzet, hisz összesen egy van, pedig legalább tízre lenne szükség", ismerte el Ilyés.

A polgármesteri hivatal azonban talált egyfajta megoldást: hétfőtől a Szatmárnémeti Egészésgügyi Iskola tanítványai az üresen álló iskolai orvosi rendelőkben praktizálnak majd. „Egy minimális orvosi ellátást így legalább biztosítani tudunk szükség esetén", fejtette ki Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: