2008-07-23 16:50:37• hírek • Szatmar.ro

Tíz évre koncesszióba adnák

 A 16-os lakónegyed teljes modernizálását koncessziós szerződés alapján oldanák meg.

A Polgármesteri Hivatal a 16-os lakótelep teljes modernizálásához mihamarabb hozzá kíván fogni. A felújítást koncessziós szerződéssel oldanák meg, amennyiben azt a városi tanács csütörtöki ülésén jóváhagyja.

A 16-os lakónegyedben hasonló munkálatokat terveznek mint a 14-es, vagy pedig a jelenleg rehabilitáció alatt lévő Solidaritatii és 14Mai lakótelepeken- mondta Ilyés Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A tervek szerint újraaszfaltozzák az egész lakónegyedet, járdákat alakítanak ki, lebontásra kerülnek az illegális garázsok, amelyek helyére újabb parkolókat hoznak létre, kiterjesztik a zöldövezeteket, hulladéklerakó helyeket jelölnek ki, és számtalan munkálatot visznek véghez annak érdekében, hogy a lakónegyed kellemes, rendezett környezetté váljon.

Mivel a város saját költségvetéséből nem tudja finanszírozni a munkálatokat, így a lakónegyed teljes felújítását és az az utáni karbantartását tíz évre koncesszióba adná egy cégnek. Ez a próbálkozás egyedülálló egész Romániában. Lényege, hogy a cég saját költségén oldaná meg a teljes rehabilitációt és a szükséges karbantartást, a város pedig a szerződés értelmében évente egyszer meghatározott összegű részletfizetéssel törlesztené adósságát a cég irányába.

-Egy koncessziós szerződés a finanszírozási kérdéseket is megoldaná, illetve minőségi munkavégzést is eredményezne. Jelenleg a cégektől nem kapunk két-három évnél több garanciát, a tíz éves koncesszió esetén ezzel a problémával sem lenne gondunk. A cégnek mindenképpen az lenne a legkifizetődőbb, ha már az elején tartós, minőségi munkát végezne, hogy a további évek alatt ne kelljen túl sokat a karbantartásra költenie. A szerződés az elején meghatároz egy évente kifizetésre kerülő összeget, így az, hogy a cégnek hányszor kellett kijavítani a felszakadozott aszfaltot nem fogja befolyásolja ezt az évenkénti visszatérítést – fejtette ki a koncessziós szerződés előnyeit Ilyés.

P.A.

 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: