2013-09-20 16:05:47• hírek • MTI

Szerbiában kenyeret is lehet vásárolni hitelre

Egyre több kereskedelmi lánc teszi lehetővé Szerbiában, hogy a vásárlók ne azonnal, hanem akár csak egy évvel később fizessék ki a számlát, vagyis már a kenyeret és a tejet is meg lehet vásárolni hitelre - számolt be a legújabb hitelezési formáról több szerbiai gazdasági portál is a héten.

Néhány évvel ezelőtt a szerbiai lakosok bútorra és műszaki cikkekre vették fel hiteleiket. A gazdasági válság, a munkanélküliség magas aránya, az alacsony fizetések, az infláció, valamint a folyamatos drágulás miatt azonban manapság egyre többen vannak, akik a bevásárlás értékét is csak később fizetik ki, vagy részletekben törlesztik.

A Vecernje Novosti című szerbiai napilap adatai szerint tavalyhoz képest 10 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az országban. A vásárlóerő csökkenését a boltok azzal igyekeznek ellensúlyozni, hogy lehetővé teszik a késleltetett fizetést.

"A kereskedelmi láncoknak a jelenlegi körülmények mellett a semminél kifizetődőbb, ha hitelt biztosítanak az ügyfeleknek. Ez semmiképpen nem jó a gazdaság fejlődése szempontjából, de szerencsére csak a magánvállalatok tesznek ilyen lépéseket, úgyhogy nem az állami költségvetésből kell elvonni eszközöket" - nyilatkozta a lapnak Aleksandar Stevanovic közgazdász.

A kereskedelmi láncok hiteleit összegezve a Vecernje Novosti és a Kamatica nevű internetes portál megállapította, hogy mindenhol lehet hitelbe vásárolni, csak a feltételek változók. Van olyan áruház, ahol 90 nap a türelmi idő, de olyan is, ahol 365 nap. Általában kamatmentes hitelről van szó, és nem szabják meg a vásárlás értékének sem a minimumát, sem a maximumát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: