2014-01-17 14:10:27• hírek • Szatmár.ro

Ellenőrzés-sorozatot jelentettek be a fogyasztóvédők

Január 17-én, azaz pénteken kezdték meg a fogyasztóvédők a kenyér címkézésének, árusításának ellenőrzését.

A fogyasztóvédők valószínűleg azért kezdtek pont most a kenyérrel foglalkozni, mert az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság rendelete január 15-én lépett életbe. Ez pedig kimondja, hogy tilos azon kenyerek árusítása, amelyeket színezékkel "varázsolnak" barnává és ilyen név alatt értékesítik őket. A színezett kenyér egyébként az egészségre nem ártalmas, hiszen sok esetben ételfestékkel barnítják be, viszont az ilyet barna kenyérként árusítani kimeríti a vásárlók megtévesztésének fogalmát. Információink szerint a rendelet csak a kenyérre érvényes, egyéb pékipari termékre nem.

A szatmári fogyasztóvédők által kiadott közlemény szerint ellenőrizni fogják, hogy a címkén feltüntetett név mennyire felel meg a valós terméknek, a címkén szerepel-e az összetevők listája, ezek aránya, a nettó tömeg, hogy a termék milyen dátumig fogyasztható, honnan származik és hogy tartalmaz-e allergén reakciót kiváltó adalékanyagokat.

A legegyszerűbb magyarázat arra, hogy a kenyérbe eddig bizonyos pékségek esetében miért került színezék a következő: bizonyos, a szakterületen jártas személyek szerint a fehér liszt lényegesen olcsóbb, mint a barna. Viszont a vásárlók közül egyre többen kedvelik a barna kenyeret, hiszen azt egészségesebbnek és laktatóbbnak tarják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: