2007-11-19 12:44:18• hírek • István Löchli

A sertés takarmányozása

A helytelen takarmányozás, sok esetben a sertéstartás eredményességét veszélyezteti.

A sertéstartás leglényegesebb kérdése a takarmányozás, ahol számtalan hibát követhetünk el és ezek gazdasági vonatkozásai sok esetben a sertéstartás eredményességét veszélyeztetik.

Erre utal az is, hogy a sertéselhullások jelentős hányada a rossz takarmánnyal és a rossz takarmányozással hozhatóak összefüggésbe. A gazdaságos sertéstartás legfontosabb kérdése, mennyire sikerül lecsökkenteni az egységnyi hús előállításához szükséges takarmányok mennyiségét, anélkül, hogy ezzel sertéseink hústermelő képességét negatívan befolyásolnánk. E cél elérése érdekében rendkívül fontos ismernünk sertéseink igényeit, úgy az energia mint a tápanyagok tekintetében. Ezek az igények a szakirodalomból többnyire ismertek, de mind a mai napig kutatások folynak ezek alaposabb megismerésére, annak érdekében, hogy a sertés minél kevesebb zsírt és minél több húst termeljen a lehető legkevesebb takarmányból.

A takarmányozással kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a mai „modern” hússertések takarmányigényei mások, mint elődeikké voltak, másrészt a keveréktakarmányokkal, koncentrátumokkal, másképpen kell takarmányozni, mint a már megszokott, hagyományos gazdasági abrakokkal. Ugyanakkor a takarmánytól, takarmányozástól nemcsak az állat termelése függ, hanem annak ellenálló képessége, tűrőképessége, vagyis egészségi állapota. Jó eredményt elérni pedig csak egészséges állattal lehet! A takarmányozás feladata kettős: biztosítja az állat számára az élet fenntartásához szükséges energiát, valamint biztosítja a szervezet újjáépítéséhez, a növekedéshez, a hústermeléshez, a szaporodáshoz stb. szükséges tápanyagokat. E két feladat a sertés esetében nem választható el egymástól, mert miközben az állat él, termel is, mert sertéseinket azért tartjuk, hogy termeljenek.

A takarmányozásban használatos takarmányok energiatartalmát az alábbi módon fejezhetjük ki:
- Bruttó energia (BE), amely megegyezik az elfogyasztott takarmány égéshőjével, aminek csak egy része használódik fel a szervezetben, a másik része az ürülékkel távozik a szervezetből.
- Az emészthető energia (DE) az az energiamennyiség, amely a szervezetben maradt, miután az ürülék energiája kivonódott a bruttó energiából.
- Az átalakítható energia (ME) azt az energiamennyiséget jelöli, amely a szervezetben hasznosítható, miután az emészthető energiából kivonódott a vizelettel és gázokkal távozó energia. Ennek az energiának még mindég van olyan hányada, amiből az állat nem állít elő terméket, hanem az élet fenntartására fordítja. A megmaradt energia a nettó energia.
- A nettó energia azt az energiát jelenti, amit a sertés termék előállítására képes felhasználni.

A takarmányok energiatartalmának, valamint a sertés energiaszükségletének számszerű kifejezésére a kilókalóriát (kcal) fogjuk a továbbiakban használni. A bruttó energia nem fejezi ki valamely takarmány értékét, mert a takarmányok emészthetősége nagyon változó, viszont a további három energiaféle mindegyike alkalmas a takarmányok értékelésére. Vigyáznunk kell arra, hogy ha a sertés energiaigénye például emészthető energiában van megadva, akkor a szükséglet kielégítésére a takarmányok emészthető energiatartalmát vegyük figyelembe.

A sertés takarmányozásában használt legfontosabb takarmányok:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: