2010-09-09 11:31:21• hírek • Szatmar.ro

Ellenőrizték a munkahelyeket

A Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) szatmári kirendeltsége ellenőrzéseket folytatott az augusztusi hónapban, amelynek célja a munkaviszonyok és a biztonsági előírások betartásának vizsgálata volt.

Összesen 172 ellenőrzést folytattak, amelyből 100 vonatkozott a munkaviszonyokra és 72 a biztonsági előírásokra. Ezek alapján összesen 252 büntetést osztottak ki, ebből 114 a biztonsági előírások megsértéséért és 138 esetben pedig a munkaviszony kérdése miatt. A büntetések összértéke így elérte a 111 500 lejt.

A Munka Törvénykönyvének megsértése miatt is szankcionáltak, méghozzá 42 esetben. Összesen 39 000 lejes büntetést kapott az a 11 alkalmazó, aki 13 személyt dolgoztatott illegálisan. Őket a büntetéseken kívül kötelezték arra is, hogy hivatalosan is alkalmazzák az eddig illegálisan dolgozó munkásokat.

A Munka Törvénykönyv által előírt éjszakai váltás körülményeinek, valamint a heti pihenőnap meg nem adásárt 31 esetben jártak el a felügyelőség munkatársai.

Olyanok is akadtak, akik akadályozták a vizsgálatot végző szakemberek munkáját, illetve az ellenőrök által írásban megkövetelt előírásoknak nem tettek eleget a megszabott határidőig. Összesen 12 000 lejes büntetést róttak ki ilyen esetben, illetve 3 figyelmeztetést is kaptak.

A Törvénykönyv személyvédelemre vonatkozó előírásai ellen 25 munkáltató vétett. Ezek 36 esetben figyelmeztetve voltak és 234-ben pedig kötelezve, hogy a fellelt hibákat kijavítsák. A Területi Munkaügyi Felügyelőség adatai alapján összesen 2331 egyéni munkaszerződést jelentettek be az augusztusi hónapban, ami egy növekvő tendenciát jelent az előző évhez képest, ugyanakkor 1,8%-os visszaesést a 2010-es júliusi hónaphoz viszonyítva.

Panaszos levelek is érkeztek a felügyelőséghez, amelyek legtöbbje a fizetéskésedelemről, a ki nem fizetett munkáról, illetve a túlórák bérezésének elmaradásáról szólnak.


Rengeteg büntetést osztott a felügyelőség az elmúlt hónapban is
Rengeteg büntetést osztott a felügyelőség az elmúlt hónapban is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: