2012-06-04 10:02:56• hírek • Bata Alexandra, MTI

Ellenőriznek a lengyel határon

Lengyelország június 4-től július 1-jéig visszaállítja határain az ellenőrzést a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság miatt - olvasható a lengyel belügyminisztérium vasárnapi közleményében.

A közlemény szerint a schengeni övezeten belül a lengyel-német, -cseh, -szlovák és -litván határokon, illetve a lengyelországi repülőtereken és kikötőkben ideiglenesen bevezetett ellenőrzések nem lassítják a közlekedést, mert csak az előzetes információk alapján kiválasztott személyeket érintik. Ha felmerül a gyanú valakivel szemben, hogy a közbiztonság vagy a közrend megzavarására készül, akkor a hatóságok megtilthatják neki a beutazást.

A június 8-án kezdődő kontinensviadal biztonságáért felelős lengyel hatóságok a kockázatelemzés és más országok hatóságaitól származó adatok alapján fognak intézkedni előre meghatározott időpontokban és helyeken, az ország határát átszelő útvonalakon. A közutakon közlekedők ellenőrzését a határőrség az okmányok eredetiségének igazolásához szükséges, illetve kábítószer-azonosító készülékekkel felszerelt külön járőrautói végzik.

A légi és a tengeri közlekedésben pedig kizárólag az előre megnevezett járatok utasait fogják ellenőrizni.
Az Európai Unió (EU) tagországainak állampolgárai személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel közlekedhetnek, más országok állampolgárainak útlevéllel és megfelelő tartózkodási engedéllyel, például vízummal kell rendelkezniük.
Lengyelország 5 éve csatlakozott az uniós állampolgárok szabad mozgását biztosítani hivatott schengeni övezethez, amelyhez 23 EU-tagországon kívül Svájc és Liechtenstein is tartozik. A zónára vonatkozó szerződés a közrendre leselkedő veszély esetén engedélyezi a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

Hasonló intézkedéseket a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején is bevezettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: