2020-03-12 16:39:51• hírek • Bajnai Botond

Ellátmánnyal segíti a szatmári Vöröskereszt a karanténban lévő személyeket

Elsősorban alapvető higiéniai termékekkel, és élelemmel segíti a Vöröskereszt a karanténban elhelyezetteket. Vallják, ők is emberi bánásmódot érdemelnek.

Sokan igazi közellenségként tekintenek azokra az emberekre, akik ezekben a napokban intézményes karanténban vannak elhelyezve Szatmár megyében. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ők is az ország állampolgárai, nekik is vannak szeretteik, rokonaik idehaza, és ezekben a napokban, legyenek bármilyen egészségügyi állapotban is, vannak bizonyos emberi szükségleteik.

A karantén ideje alatt az elkülönítettek értelemszerűen nem mehetnek bevásárolni, nem juthatnak hozzá olyan alapvető termékekhez, mint a fogkrém, borotvahab, vagy WC papír.

A karanténba zártak közül sokan arra panaszkodnak, hogy ez bizony nem karantén, senki nincs elkülönítve. Mindenki be van terelve ugyanarra az udvarra és épületbe, így ha többségük még egészségesen is tért haza az országba, könnyen lehet, hogy épp a karantén ideje alatt fog megfertőződni valakitől, akihez tanán semmi köze, nem ismerik egymást, és lehet soha nem is kellett volna találkozniuk. A legtöbben még ki is békülnének a karantén gondolatával, ha más, számukra is biztonságosabb formában lenne mindez megoldva, lehetőleg lakhelyükhöz közel, ahol szeretteik, ha csak közvetve is, de meglátogathatnák őket, lenne, aki vásároljon nekik, és nem idegenek társaságában kellene 14 napot eltölteniük, nem túl baráti környezetben.



Ennek okán egyáltalán nem meglepő, hogy forrnak az indulatok a szatmárnémeti Ifjúsági Táboroknál, hiszen az itt elhelyezettek hasonlóképpen éreznek.

A helyzetet valamelyest enyhíteni szeretné a Román Vöröskereszt szatmári szervezete, amely csütörtökön néhány doboz ellátmánnyal érkezett a helyszínre. A csomagokat lepakolták a kapuba, majd, azokat onnan vehették át az elkülönítettek.

„Vittünk nekik fogkefét, fogkrémet, szappant, WC papírt, fertőtlenítő szereket, kenyeret, májpástétomot, és néhány egyéb alapvető holmit, viszont sokan panaszkodtak, hogy az ágynemű büdös, nem tudják nyugodtan álomra se hajtani a fejüket, többen inkább autóikban alszanak. Éppen ezért a napokban szeretnénk ágyneműt is vinni ezeknek az embereknek” – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Rodica Borlan, a Román Vöröskereszt szatmári szervezetének vezetője.

A civil szervezet irányítója elmondta azt is, hogy csütörtökön mintegy 50 személynek való ellátmányt vittek, bár nincsenek egészen annyian jelenleg az Ifjúsági Táborokban, viszont úgy vélték, legyen inkább néhány adaggal több, mintsem, hogy valakinek ne jusson.



„Az elmúlt napokban több olyan személynek is vittünk már ellátmányt, akik lakhelyi elkülönítés alatt állnak. Bizony vannak olyanok, akik nem igazán van kire támaszkodjanak e tekintetben sem. Nekik is igyekszünk segíteni” – tette hozzá Rodica Borlan.

Elmondása szerint nemsokára egészségügyi maszkokkal is szeretnék segíteni az egészségügyi intézményeket, miután a Román Vöröskereszt egymillió darab maszkot vásárolt, viszont ezek jelenleg még nem jutottak át a határon.

„Ezt a mennyiséget el fogjuk osztani az ország megyéi között, így Szatmár megye is részesülni fog több ezer maszkban, amit a Vöröskereszt az egészségügyi egységek számára szeretne majd felajánlani” – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: