2009-09-23 16:37:11• hírek • Gozner Gertrud

Elköltöztetnék a hajléktalanokat

A Szatmár Megyei Kórházzal kapcsolatos fejlesztések volt a legfőbb témája annak a sajtótájékoztatónak, amit szerda délben hívott össze Mircea Govor, a Megyei Tanács alelnöke.

A beszámolón részt vett Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke, Paula Mare, a Megyei Kórház ügyvezető menedzsere, Adrian Marc, a Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője és Florin Gazdac, a Közösségi Rendőrség ügyvezető igazgatója. Amint Paula Mare beszámolójából megtudtuk, a megyei tanács segítségét kérték, hogy megoldják a kórházban élő szociálisan hátrányos helyzetben lévő személyek kérdését.

Amint a sajtótájékoztatón kiderült, az utcán talált hajléktalanokat sokszor a kórházba szállítják be, ahol néha hónapokig is tartózkodnak, mert noha nem szorulnak orvosi kezelésre, de nincs hova hazaküldeni őket. Az év eleje óta 109 ilyen esetet regisztráltak a megyei kórházban, akik néhány héttől kezdve egészen hónapokig éltek az egészségügyi intézményben - magyarázta Mare.

A tanács segítségére van szükségük, hogy legyen hova elhelyezne ezeket a személyeket, ne a kórház számláján történjen az ellátásuk, mivel egy napra 400-500 lejébe vannak az intézménynek - tette hozzá a menedzser. Rajtuk kívül a kórházban felejtett csecsemők is legtöbbször náluk maradnak, és csak hónapok múlva veszi át őket a gyermekvédelmi igazgatóság. A kórház menedzsere elmondta, hogy ígéretet kaptak a tanácstól egy épületre, ahol ezeket a személyeket el lehet majd helyezni.

Adrian Marc a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője szerint ezek a társadalom perifériáján élő személyek sokszor nem rendelkeznek szatmári lakhellyel, ezért szeretnék elérni, hogy az ellátásuk költségét a származási helyük szerinti polgármesteri hivatal állja.

Csehi Árpád bővebben ismertette a tanácsnak a megyei kórházzal kapcsolatos projektjeit, milyen fázisban vannak a megkezdett fejlesztések, és milyen felújítások várhatók jövőre. A megyei tanács elnöke elmondása szerint, már beadták a kérvényt az Észak-Nyugat Regionális Fejlesztési Tanácshoz a kórház sürgősségi osztályának a felújítására, amire valószínűleg jövő év elején sor kerül. Ugyancsak jövő tavasszal kerül terítékre a Fertőző Osztály épületének a felújításár kiírt licit. Október végéig befejeződik az új pszichiátriai osztály kialakítása, és így a régi épület visszakerülhet a tulajdonoshoz - tette hozzá Csehi. Megoldásra vár még a kórház halottasházának a felújítása és a TBC kórház elköltöztetése, amelyet szintén visszaigényeltek a régi tulajdonosai - fejtette ki a tanácselnök.



A megyei kórházzal kapcsolatos fejlesztésekről egyeztettek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: