2015-06-10 18:01:07• hírek • Szatmár.ro

Elkezdték a Vasile Lucaciu szobor felújítását

Felállványozták a régi városközpont parkjában található szobrot, hamarosan kezdődik a munka.

A polgármesteri hivatal március végén jelentette be, hogy a szobor felújítására készül, most pedig már meg is kezdődtek a munkálatok. Az egykori egyházi vezető szobrát a keddi nap dfolyamán kezdték meg felállványozni. Mint megtudtuk: különleges "koktéllal" mossák le a szobor fémből készült részeit. A talapzatán a mészkő lapokat is lecserélik - azok ugyanis már elhasználódtak, letöredeztek.

Az egykori görögkatolikus pap szobrát az 1930-as években készíttették - a kiírt pályázatra Aurel Popp is jelentkezett, de végül a bukaresti szobrászművész, Corneliu Medrea kapta meg a munkát.

A szobor eredeti helye az volt, ahol most is áll, ám a kommunizmus ideje alatt a szovjet hősök emlékműve került a helyére. Ezzel egyidőben az egyházi személyiség szobrát "eltüntették", hosszú ideig a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium pincéjében őrizték. Az 1970-es évek elején aztán újra felállították a jelenlegi Szatmár Megyei Múzeum előtt található téren. Eredeti helyére csak a rendszerváltást követően került vissza.

Felállványozták a Vasile Lucaciu szobrot

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: