2015-08-24 16:17:57• hírek • MTI

Elkezdte vándorútját a szatmári fekete gólya

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti munkatársai által idén júniusban jeladóval felszerelt fekete gólya a napokban elkezdte hosszú vándorútját az afrikai telelőterületek irányába. A Túr névre keresztelt madár előbb a Szamos vonalát követte, majd az Erdélyi Mezőségen keresztül haladt tovább dél felé. Rövid pihenőket tartott Marosvásárhely és Brassó közelében, majd a Duna árterében állt meg hétfőn, augusztus 24-án reggel, Cernavoda közelében.

A Túr Menti Védett Területek öreg tölgyeseiben már 2013 telén kezdetét vette az a munka, aminek eredményeként sikerült több fekete gólya fészket is megtalálniuk a védett terület szakembereinek és a közel húsz önkéntes segítőnek. A foglalt fészkek egyik szülőmadarát fogták be és engedték szabadon, könnyű műholdas helyzetmeghatározót (GPS) és jeladót magába foglaló készülékkel a hátán. Romániában első alkalommal kerül ilyen korszerű nyomkövető fekete gólyára.

„Akciónk a „Túr Menti Védett Területeket képező gyepek természeti- és táj-értékeinek megőrzése" című projekt keretén belül valósult meg, az Európai Gazdasági Térség 2009 - 2014 Civil Támogatási Alap Romániában támogatásával. A projekt egyik legfontosabb célkitűzése a védett területeken található gyepek természeti értékeinek megismerése. A gólya egy olyan ernyőfaj, amelynek kutatásával feltérképezhetjük a legértékesebb füves élőhelyeket, majd ezekre a területekre koncentrálva természetvédelmi intézkedéseinket, biztosíthatjuk a többi védett élőlény védelmét is. A projekt keretében egy fekete- és egy fehér gólya lett nyomkövetővel ellátva és a jövő évben szándékozunk még egy fekete gólyát felszerelni" - mondja Márk-Nagy János, az EKE igazgatója.

"Túr 2015 augusztus 16-án, reggel 8-9 óra között indult hosszú vándorútjára. A fekete gólyák nagy része a fehér gólyákhoz viszonyítva két héttel később, szeptember eleje-közepe körül indul útnak, így Túr a megszokottnál korábban kezdte el délre tartó odüsszeiáját. A nálunk csak mintegy 400-800 párban költő - a fehér gólyánknál jóval ritkább - hazai fekete gólyák vonulási útvonaláról, megálló- és telelő területeiről semmilyen információval nem rendelkezünk. Külföldi adatok alapján tudjuk, hogy a Kelet Európai madarak telelőterülete az Egyenlítőtől északra, Etiópia és a Közép-Afrikai Köztársaság területein húzódik, kb 6000 km-re a költőterületektől. A miénktől eltérő, GPS-el nem rendelkező, régi típusú adókkal felszerelt cseh gólyák vonulási adatai pedig arra utalnak, hogy átlagban 80 nap alatt érik el telelőterületüket, napi 176 km-es ütemben" - magyarázza Dr. Kósa Ferenc biológus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem munkatársa.

"A fekete gólya erdeink egyik legtitokzatosabb madara, fehér rokonától eltérően igen ritkán kerül az ember szeme elé. A jeladóval ellátott madár óránként rögzít egy pontos földrajzi koordinátát, így elég alaposan tájékozódhatuk viselkedéséről. Főleg arra vagyunk kiváncsiak, hogy milyen táplálkozóterületeket részesít előnyben a fiókák nevelése során. Szerencsés esetben a napelemes készülék több éven keresztül is működni fog, így több fészkelési időszak, vonulás és telelés részleteire derülhet fény" - mondja Dr Szabó D. Zoltán biológus.

A projekt keretében adóval megjelölt két madarat on-line is követhetjük a http://ciconia.ro/sattrack.html oldalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: