2013-01-22 15:17:25• hírek • Póti Orsolya

Elkezdődtek a próbavizsgák

Egységes érettségi szimuláció vette kezdetét január 22-én a Szatmár megyei középiskolákban. Ezzel párhuzamosan a VIII. osztályos diákok próba képességi vizsgáját is megrendeték.

Január 22-én, kedden román nyelv és irodalomból méretkeztek meg a VIII. osztályos és az érettségi vizsgára készülő diákok.

A tizenkettedikeseknek a vizsgára szánt három óra alatt szövegértéssel, egy érvelő szöveg megírásával és esszéírással kellett megbirkózniuk. A diákok Ion Creanga „Povestea porcului" című művével kapcsolatos kilenc kérdésre kellett válaszoljanak, majd egy érvelő szöveget kellett írniuk, melynek a témája a pályaválasztás volt, végezetül pedig egy 20. századi költemény alapján kellett ismertessék a lírai én világról alkotott nézetét.

A nyolcadikos diákoknak szövegértési és szövegalkotási feladatokat kellett megoldaniuk: választ kellett adjanak a Gala Galaction című mű egy részletével kapcsán feltett öt kérdésre, majd egy szereplőt kellett jellemezzenek a megadott szöveg alapján.

Január 25-én, pénteken tovább folytatódik a vizsga, amikor a magyar nyelv és irodalom terén tesztelik ismereteiket a diákok. Január 28-án az érettségire készülő diákok a profilnak megfelelő kötelező tantárgyakból (matematika vagy történelem) vizsgázhatnak, a VIII. diákoknak pedig megrendezik a matematika képességi vizsga próbáját.

Január 30-án a profilnak megfelelő választható tantárgyakból (informatika, kémia, biológia, társadalomtudományok, földrajz és idegen nyelvek) vizsgáznak a XII. osztályosok. A tizenkettedikesek vizsgája három, a VIII. osztályos diákok vizsgája pedig két órát tart.

A próbaérettségi célja, hogy ezáltal világítsanak rá a diákok jelenlegi ismereteinek hiányosságaira, hogy az érettségi, illetve a képességi vizsgákig hátralevő időben pótolni tudják ezt, valamint a vizsgák menetébe is belekóstolhassanak a tanulók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: