2017-10-01 13:22:07• hírek • Szatmár.ro

Elkezdődött az új cserkész-év - Emberebb embereket nevelnek

Szombaton a Református Gimnáziumban különböző foglalkozásokkal és az újoncok fogadásával kezdődött a 44. Dsida Jenő Cserkészcsapat új éve.

Izgalommal vegyes kíváncsisággal gyülekeztek a 44. Dsida Jenő Cserkészcsapatba jelentkező újoncok szombaton 13 óra körül a Szatmárnémeti Református Gimnázium előterében. Ekkor találkoztak újra a szatmári cserkészek, az új cserkészév kezdetével, amely az iskolai év ciklusához hasonlóan szeptembertől szeptemberig tart. Jubileumi év kezdődött, hiszen a szatmári csapatot 25 éve alapították. Persze a csapat tagjai nem egy hosszú időt követően látták viszont egymást, hiszen együtt táboroztak, egy hete pedig néhányan egy sándorhomoki rendezvényen álltak díszőrséget. 

A csapatnak hetven aktív tagja van, köztük legalább tízen felnőttek. Szülők, akik gyermekeik révén megszerették a cserkészkedést, vagy olyanok, akik diákkorukban fogadalmat tettek, majd az egyetem befejezése után hazatértek és újra csatlakoztak a csapathoz. Az elmúlt időszakban pedig több gyermek és felnőtt cserkész is vezető-képzésen vett részt, így ahogy Boga Ferenc csapatvezető fogalmaz: biztosított az utánpótlás. Boga szerint ez azért is különösen fontos, mert az országban több csapat is azért szűnt meg, mert az élén álló visszavonult, elköltözött, a csapat vezetését pedig más nem tudta/akarta ellátni. 

Utánpótlás szombaton is érkezett a cserkészekhez: kilenc évnél idősebb gyerekeket vártak és fogadtak, bemutatva nekik a cserkészet alapjait. A Református Gimnáziumban öt helyszínen zajlottak foglalkozások. Volt kézműveskedés, közös játék, akadálypálya, az egyik helyszínen Boga Ferenc, a másik helyszínen a cserkészek beszéltek a csapat múltjáról, tapasztalataikról, a felnőttek pedig finom tábori ételt készítettek az iskolaudvaron felállított üstben.

"Emberebb embereket nevelni" - így foglalta össze röviden a cserkészkedés célját a csapatvezető. Olyan embereket, akik felkészültek arra, hogy segítsenek embertársaikon, közösségükön. Nem kérésre, hanem ők maguk is megtalálják a helyet, ahol segíteni tudnak és segíteni kell. Olyan talpraesett embereket, akik megtalálják a feladatukat. Tanulnak elsősegély-nyújtást, gyógynövény- és természet ismeretet, de természetesen foglalkoznak saját egészségükkel, kondíciójukkal is.

A foglalkozások és csapatgyűlések helyszíne a Református Gimnázium, ott az iskolavezetők jövoltából egy helyszínen tarthatja gyűléseit, foglalkozásait az összes őrs. Ám ez nem jelent semmiféle vallási megkötést. A csapatba szívesen látnak mindenkit, gyermeket-felnőttet, felekezeti hovatartozástól, lakhelytől vagy iskolától függetlenül. A lényeg, hogy az illető nyitott legyen a cserkészek iránt tisztelt értékekre.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: