2015-08-13 15:43:51• hírek • MTI

Elkezdődött a visszaszámlálás - hétfőn startol a PMN!

Rendhagyó, ugyanakkor több szempontból is értékes helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a Partiumi Magyar Napok szervezői: a Tűzoltótorony tövében, amely nem csak egy szép emlékmű és Szatmárnémeti szimbóluma, de a PMN rendezvényeinek egyik fontos helyszíne is.

Nyolc nap, 4 színpad, 15 helyszín és több mint 150 program - egy mondatban így lehetne tömören jellemezni a régió legnagyobb fesztiválját, az idei Partiumi Magyar Napokat. „Büszke vagyok rá, hogy szervezője lehetek a PMN-nek! Évről-évre hosszabb időtartamú és minőségibb lesz ez a rendezvény, amelyre joggal lehetnek büszkék a szatmáriak - fogalmazott Kereskényi Gábor képviselő, köszönetet mondva annak a csapatnak, amely hosszú hónapokon át keményen dolgozott azért, hogy egy ilyen minőségi kulturális és szabadidős rendezvényt hozzon létre.

A gazdag programkínálatból Kereskényi három, szívéhez nagyon közel álló eseményt emelt ki: az augusztus 17-én 19 órakor kezdődő, a szatmárnémeti RMDSZ és az FC Sajtó közötti Romász János-emlékmérkőzést, amellyel az alig egy hónapja, 48 éves korában elhunyt, Erdély-szerte ismert és tisztelt, kiváló sportújságíróra emlékeznek barátai és kollégái. Szintén a fekete-fehér labdával kapcsolatos a képviselő által kiemelt második, augusztus 18-án, 18 órakor kezdődő esemény is: a Volt egyszer egy magyar foci elnevezésű, múltidéző és jövőbe tekintő beszélgetés a magyar labdarúgás legendás személyiségeivel: Mészöly Kálmánnal, a „Szőke sziklával", Détári Lajossal, azaz Dömével, az utolsó világklasszis magyar labdarúgónkkal és Hrutka Jánossal, Rudival. S bár köztudott, hogy a jó bornak nem kell cégér, a PMN hétvégéjén a Kossuth-kerti Borsziget épp azt vállalta fel, hogy hírverést csapjon Szatmár megye változatosan sokféle és különösen jó minőségű borainak - jól ismert pincészeteket vonultatva fel a megye egész területéről, Halmitól Dobráig és Nagykárolytól Béltekig.

A programfüzetet szinte hitetlenkedve lapozó - hiszen egybegyűjtve még meghökkentőbben bőséges az események sokasága -  Pataki Csaba szenátor szintén a nagyközönség számára láthatatlan emberek, a szervezőcsapat kemény munkáját köszönte meg. „Minden évben megpróbáltuk bővíteni, színesíteni a Partiumi Magyar Napokat, amely végleg kinőtt a gyermekcipőből. Nehéz, sőt, szinte lehetetlen kiemelni egyetlen programot vagy eseményt a kavalkádból, amelyben mindenki talál szája ízének és elvárásainak megfelelőt. A sport-, művész- és kulturális élet kiválóságai mellett természetesen a hazai és magyarországi politikai élet jelentős személyiségei is ellátogatnak a rendezvényre, többek között az RMDSZ elnök Kelemen Hunor, illetve augusztus 19-én dr. Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is. "

A főszervező Stier Péter a számok tükrében foglalta össze a következő hetet, pontosabban 8 napot: az idei Partiumi Magyar Napok költségvetése körülbelül 400 000 lej s az összeg 25 %-át teszik csak ki az önkormányzati támogatások, a többit helyi cégek és pályázati források révén szerezték meg. „Nagy hangsúlyt fektettünk a koncertek mellett a hagyományokra (néptánc, népzene, a magyar és sváb konyha hagyományos ételei, a szatmári borok és pálinkák promoválása), a gyermekprogramokra (minden nap egy-egy bábszínházi előadás várja őket). Idén sikerült nagyon kibővíteni a felnőtteknek szóló színházi előadások palettáját is, hiszen minden estére jut egy-egy érdekes-izgalmas előadás" - mondta Stier, hozzátéve: a PMN alatt több mint 600 fellépő érkezik Szatmárnémetibe. Mindezt pedig nem lehetett volna megvalósítani a 72 magáncég, 25 társszervező civil szervezet, 29 médiapartner és több mint 130 önkéntes szervező összefogása, támogatása és segítsége nélkül.

Főszervező:
Identitas Alapítvány, Szatmárnémeti RMDSZ

Társszervező civil szervezetek:
G.M.Zamfirescu Művelődési Központ, Hagyományos Kultúrát Megörző és Támogató Központ, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, Aranykapu Kulturális Egyesület, Szatmárnémeti Szent István Kör, Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, Szatmárnémeti Caritas, Máltai Segélyszolgálat, Brighella Bábszínház, Art Projekt Egyesület, Cultur Art Egyesület, Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Erdélyi Kárpát Egyesület, Északi Színház Harag György Tárrsulata, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség, Alpha K9 Kutyakiképző Egyesület, Szatmári Vívó Sportklub,  Szatmár Megyei Diáktanács, Csengeri Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége, Szentgyörgyi Albert Társaság.

Kiemelt támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány

Aranyfokozatú támogatók: Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csíki sör, Barta Ati, CBA Nord Vest

Ezüstfokozatú támogatók: Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatechnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: