2009-03-16 10:34:08• hírek • Rácz Péter/MTI

Elkezdődött a rém pere

Rendkívüli sajtóérdeklődés és szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl ötnaposra tervezett bírósági tárgyalása az alsó-ausztriai székvárosban, St. Pöltenben.

A 72 éves mérnök világszerte nagy port felvert ügye tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy csaknem 24 éven át amstetteni házuk pincéjébe bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. Hét gyermeket nemzett az idén negyvenhárom éves Elisabethnek.

Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.
A két és fél évtizeden át tartó gaztettről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek - összesen heten vannak,

Elisabeth a harmadik legidősebb - még csak sejtelmük sem volt. A mérnök nemcsak a családját vezette félre, hanem a környezetét és a hatóságokat is megtévesztette. Senki sem tudott arról, hogy mit művel a kert alá mélyen benyúló betonbunkerben.

A több hónapig tartó vizsgálat után az alsó-ausztriai tartományi ügyészség tavaly novemberben emelt vádat Fritzl ellen. A 27 oldalas vádirat pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Ha a St. Pölten-i bíróság esküdttanácsa az összes vádpontban bűnösnek találja a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. (A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

A vádlott sorsáról nyolc esküdt fog dönteni: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélet kihirdetése péntekre várható.
A mérnök ügyvédje korábban azt mondta, hogy védence elismeri majd bűnösségét a vádpontok többségében, de az emberölést tagadja.

Az áldozatok - a feleség és a gyerekek, Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. A tárgyalás több szakaszra tagolódik, a vádlottat DVD-felvételről szembesítik az áldozatok, legfőképp Elisabeth által elmondottakkal. Az előzetesen rögzített vallomások mintegy 11 órát tesznek ki. A per során szakértőket, köztük pszichiátereket is meghallgatnak.

Bár a tavaly elvégzett pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagy mérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben helyezzék el.

A tárgyalás javarésze zárt ajtók mögött zajlik, az előzetes tervek szerint csupán a vádbeszéd elhangzásakor és az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen a sajtó képviselői.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: