2011-03-09 11:08:31• hírek • Szatmár.ro

Elkezdődött a nagyböjt

Hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjti időszak, amikor önmegtartóztatással készülünk húsvéti megtisztulásunkra, emlékezünk Krisztus szenvedéseire és megpróbáltatásaira.

Március 9-én reggel kilenc órától gyűltek össze a hívek a szatmárnémeti Székesegyházban, ahol Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök szentmisét mutatott be Hamvazószerda ünnepén. Prédikációjában emlékeztetett a bibliai képre, melyben Isten a bűnbeeséskor kiűzi az embert a paradicsomkertből. Büntetésképp azt mondja: visszatérsz a földbe, amiből lettél, mert por vagy és porba térsz vissza.

„Ez a nagyböjti időszak valóban a megalázkodásnak az ideje, a megalázkodás pedig a kiengesztelődésnek a jele. Amikor meghajtott fővel megállunk azért, hogy az egyház papja hamut hintsen a fejünkre, akkor magunkat igazából arra a helyre tesszük át, ahol az valóban van. Isten kezében semmik vagyunk! De ha ezt a semmit - magunkat - oda tudjuk tenni Isten kezébe, Ő fog bennünket fölmagasztalni, úgy ahogyan azt Szentfiával tette" - emelte ki a Püspök atya.

A prédikációt követően Nm. Ft. Schönberger Jenő megszentelte a hamut, amivel meghintette a hívek homlokát. A kereszt jelének felrajzolása közben ilyenkor a papok azt mondják: „Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá leszel" - ezzel is a bűnbánatra szólítva fel, életünk átmeneti jellegére emlékeztetve.

A negyven napos nagyböjt öt vasárnapján keresztül készít minket az egyház a húsvéti időszak eljövetelére, a feltámadás ünnepének valódi átélésére.


Hamvazószerda a Székesegyházban
Hamvazószerda a Székesegyházban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: