2015-01-11 13:45:40• hírek • Lucie Szymanowska/MTI

Elkezdődött a donyec-medencei lengyelek hazatelepítése

Elkezdődött annak a mintegy 200 donyec-medencei lengyelnek a hazatelepítése, akik veszélyben érzik magukat a kelet-ukrajnai hadműveletek miatt - közölte a TVN24 nevű varsói hírtelevízió szombaton.

A hírtelevízió úgy értesült ukrajnai forrásokból, hogy a Lengyel Kártyával (a magyar igazolványhoz hasonló, különleges jogokkal és kedvezményekkel járó okmánnyal) rendelkező csoport buszokkal indult Lengyelország felé. Részleteket azonban, biztonsági okokból, az áttelepítést szervező lengyel hatóságok egyelőre nem közölnek.

A donyec-medencei térségben több ezer főnyi lengyel él, akik a több százezer fős ukrajnai lengyel kisebbség részét alkotják.  
A kelet-ukrajnai harcok kitörése után a donyec-medencei lengyelek drámai hangú felhívást intéztek a lengyel szenátusnak a határon túl élőkkel foglalkozó bizottságához. Ebben - életveszélyes körülményekre hivatkozva - azt kérték, hogy telepítsék át őket Lengyelországba.

Az áttelepítést a lengyel külügyi és belügyi tárca koordinálja.

Lengyelországban az áttelepültek - mielőtt állandó lakhelyüket és munkahelyüket megtalálják - fél évig egy, a belügyminisztérium által erre kijelölt központban kapnak szállást. Nyelvi és adaptációs tanfolyamokon, munkájukhoz kapcsolódó szakképzésen vesznek részt, a gyerekek iskolába járnak.

A belügyminisztérium 4 millió zlotyt (mintegy egy millió eurót) szán a donyec-medencei lengyelek befogadására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: