2012-03-27 16:36:20• hírek • Kocsis Zoltán

Jelentős fejlesztések kezdődnek Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti polgármestere kedd délelőtt Kolozsváron aláírta az Integrált Fejlesztési Program ötödik szerződését is. Ennek következtében több tucatnyi utca modernizálása vált biztossá. A következő hetekben két újabb szerződés szignálása várható.

„Az emberek évek óta kérdezik, hogy mikor kezdődik már a munka? Miért mindig csak beszélünk róla? Nos, a mai napon biztossá vált a finanszírozás, kezdődhet a munka", kezdte keddi sajtótájékoztatóját Ilyés Gyula. A polgármester és a fejlesztési minisztérium képviselői kedd délelőtt az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség kolozsvári központjában kézjegyével látták el azt a szerződést, amely szentesíti az Integrált Fejlesztési Program ötödik szerződését is. Ez lehetővé teszi a város északi részének, a Kubik -tó környékének további modernizálását.

A szerződés teljes értéke 11,817 millió lej, amiből 8,939 millió az Európai Unió vissza nem térítendő hitele, 617.357 a város saját hozzájárulása, 434.925 lej pedig az el nem számolható költségek összege. Ez utóbbit szintén a város fizeti.

A kedden aláírt szerződés megteremti annak anyagi feltételeit, hogy tíz utcát - Albatros, Berzei, Cocosilor, Deltei, Doina, Fagetului, Izvorului, Lacului, Pescarusilor, Salciilor - modernizálni lehessen. Ezen kívül több, mint 3200 méter kanalizálási és 2015 méter ivóvízhálózatot építenek ki és 2015 méter hosszan a föld alá viszik az elektromos vezetékeket. Mindemellett nem kevesebb, mint 25.606 négyzetméternyi terület újul fel teljesen: utak aszfaltozásával, járdák építésével, zöldövezetek kialakításával.

„Négy éve dolgozunk ezen a terven. Most végre kézzelfogható közelségbe került. Ráadásul a miniszter úr (Cristian Petrescu fejlesztési miniszter, szerk.) ígéretet tett, hogy a fennmaradó két szerződést heteken belül szintén aláírja, méghozzá Szatmárnémetiben", mondta Ilyés.

A következő hat hónap, a törvény-előírta menetrend szerint, a közbeszerzési licitek előkészítéséről szól. Ha minden jól megy, szeptemberben kezdhetnek a tényleges munkákhoz. A kivitelezőnek ezt követően 24 hónapja van a munkálatok befejezésére.

Amint arról már több alkalommal beszámoltunk, az Európai Unió Regionális Operacionális Programjának keretein belül Szatmárnémeti kidolgozott egy Integrált Fejlesztési Programot, melynek összértéke 67,866 millió lej. Ezen belül négy szerződést február közepén írt alá a fejlesztési minisztérium, 31,82 millió lej értékben. Ezek lehetővé teszik hat utca, valamint a I.L. Caragiale 1. szám alatti épület felújítását, továbbá egy szociális központ létrehozását a Solidaritatii negyedben. Szintén a februári megállapodás teszi lehetővé, hogy a város egy térfigyelő rendszert építsen ki, ezzel is növelve a közbiztonságot.

A fennmaradó két szerződés további hét utca, valamint az Északi Színház épületének felújításáról rendelkezik.

„Noha az emberek két év múlva tapasztalhatják majd ezen pályázatok pozitívumait, fontos tudniuk, hogy a felújításhoz minden anyagi háttér biztosítottá vált", mondta Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: