2009-09-09 09:10:01• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Elkészült az első craiovai Ford

Zokon vette az egyik német tartományi vezetőnek a román munkaerővel kapcsolatos "lesajnáló" nyilatkozatát Traian Basescu államfő, aki kedden beszédet mondott a Ford csoport craiovai üzemében összeállított első Ford Transit Connect gépkocsi bemutatója alkalmából.

Az államfő Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnöknek a Süddeutsche Zeitung által idézett kijelentésére utalt. Abban a kereszténydemokrata német politikus kifejtette: a Ruhr-vidék ipari munkásaival ellentétben szerinte a román munkások nem kezdik reggel hétkor a munkát, nem töltik ki napi munkaidejüket, hanem a maguk kénye-kedve szerint jönnek-mennek, és nem tudják, mit csinálnak.

Basescu visszautasította ezt a vélemény. Mint fogalmazott, az egyik "baráti" nyugati országban egyes politikusok a kampány kellős közepén értékeléseket adnak a romániai dolgozók színvonaláról. "Államelnökként szeretnék megválaszolni erre az inkorrekt kampány-megnyilatkozásra" - mondta Basescu, felhívva a figyelmet: aki helyesen akarja felmérni a román munkaerő minőségét, az tekintsen a romániai gépkocsigyártás rendkívüli sikerére. Az államfő különleges hangsúlyt helyezett a cégvezetés és a munkások közötti nagyszerű partneri kapcsolatra. A román munkaerőt bírálóknak ugyanilyen nagyszerű partnerséget kívánt a menedzsment és a dolgozók között.


Basescu részt vett a Craiova-i Ford gyár felavatásán
Basescu részt vett a Craiova-i Ford gyár felavatásán


Mindezt az államfő abból az alkalomból mondta el, hogy ezen a napon mutatták be a Ford craiovai üzemében összeállított első Ford Transit Connect gépkocsit. A gyárban jelenleg 3900 személy dolgozik, de John Fleming, a Ford Európa elnöke jelezte, hogy hamarosan hétezerre növekszik az alkalmazottak száma. A cég elnöke ígéretet tett, hogy a Ford eleget tesz korábbi vállalásának, amelynek értelmében 675 millió eurót fog befektetni a craiovai gyárba.

Basescu valóságos sikertörténetnek minősítette a Ford craiovai beruházását. Visszaemlékezett arra, hogy amikor 2005-ben éppen ebben az ügyben járt az Egyesült Államokban, meglehetősen "nehéz ügynek" tűnt egy romániai gépkocsigyártó üzem létrehozása. "Íme, ami akkor pusztán udvarias beszélgetésnek tűnt, valósággá vált" - mondta az államfő, nagyra értékelve azt is, hogy a vállalat 12 millió eurót fordított a jelenlegi, több ezer főből álló munkaerő felkészítésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: