2018-05-22 08:29:02• hírek • Bede Emőke

Elkészült az Ismeretlen Román Katona szobrának makettje

Az első világháborúban elesett hősökre való emlékezés szokása Belgiumban alakult ki, majd futótűzszerűen terjedt át Európa más országaiba, többek között Romániába is.

Szatmárnémetiben 1922. december 1-én állították fel az Ismeretlen Román Katona alakját megformáló szoborkomplexumot az akkor Győzelem térként, ma Szabadság térként ismert közterületen. A szobor egy köpönyegét épp levető katonát ábrázolt, a talapzatot pedig két ágyú fogta közre. 1939-ben a szobrot a Kossuth-kertbe helyezték át, viszont innen a második világháború sodrásában nyomtalanul eltűnt.
 

Többek között ezt a szobrot szeretnék újraalkotni és felállítani Szatmárnémetiben az egyesülés 100. évfordulóján. Eredeti helyét a korabeli fényképek alapján mérték be, a tervek szerint a Divatházzal szembeni taximegálló és a parkot körülölelő körforgalom közti zöldterületre helyeznék el.
 

Immár nem csak a dokumentáció készült el, hanem a szoborkomplexum makettje is. A fényképekhez csatolt leírás szerint a két ágyúval körülvett, bronzból megformált katona magassága  220 centiméter lesz. A makett megvalósítása ÁFA nélkül 2500 eurót emésztett fel a befolyt adományok perselyéből, a Kultúrminisztériummal folytatott tanácskozások és a különféle engedélyek megszerzése pedig 8000 euróba került. A szobor tényleges megvalósítása pedig áfa nélkül nem kevesebb mint 27 500 eurót fog felemészteni. A Tempora Polgári Egyesület tervei szerint a szobor ez év novermberére készül el -közlik honlapjukon.


Egy korabeli fénykép a szoboregyüttesről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: