2018-03-07 09:55:47• hírek • MTI

Elkészült a világ legnagyobb családfája

A világ legnagyobb családfája több mint tízmillió, többnyire európai és észak-amerikai embert köt össze mintegy 500 évre visszamenőleg.

Joanna Kaplanis, a New York-i Genome Center kutatója és munkatársai 86 millió ember profilját vizsgálták át, melyeket a Geni.com internetes oldalon gyűjtöttek össze a világ minden tájáról. A szakértők többek közt felismerték, hogy a gének nagyon kis szerepet játszanak abban, hogy valaki sokáig él-e.


Általában egy család gyökerei, melyek a kivándorlásokat is végigkövetik Európából Amerikába, tizenegy generációig nyúlnak vissza – írták a szakértők. Ahhoz, hogy egy közös őshöz eljussanak, további hatvanöt generációig kellett visszakeresni az ősöket.


A születési, házassági és halálozási adatok és helyszínek matematikai elemzése révén az amerikai–izraeli kutatócsoport érdekes következtetéseket vont le: kiderült, hogy 1750 előtt az amerikaiak többsége 10 kilométeres körzetben talált magának házastársat, az 1950-es években viszont már többnyire 100 kilométert utaztak, hogy megtalálják életük társát. Ráadásul 1850 előtt gyakrabban házasodtak családon belül. Gyakorinak számított, hogy negyedfokú unokatestvérek kötöttek házasságot egymással.


Az elmúlt háromszáz évben Európában és Észak-Amerikában több nő változtatott lakóhelyet, mint férfi. Viszont ha a férfiak elvándoroltak, messzebbre mentek, mint a nők.


A kutatók hárommillió, 1600 és 1910 között született és több mint 30 évet élt rokon adatai alapján készítettek egy számítógépes modellt, melyen keresztül megvizsgálták a gének hosszú életben játszott szerepét. Eddig abból indultak ki, hogy az örökítőanyag 15-30 százalékban felelős a hosszú életért. A családi elemzésből azonban kiderült, hogy az eseteknek kicsivel több mint 15 százalékában mérvadó. A jó gének ráadásul átlagosan mindössze öt évvel növelik meg az élethosszt – vonták le a következtetést a kutatók.


Ez véleményük szerint sem sok. Más tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás tíz évet is elvehet az életből. Ez azt jelenti, hogy a döntéseink jobban kihatnak az életminőségünkre, mint a génjeink.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: