2019-11-05 09:16:06• hírek • Bede Emőke

Elkészült a repülőtér-toplista: így teljesített a szatmári légikikötő az év első 9 hónapjában

Fotó: Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér hivatalos Facebook-oldala

Romániában összesen 17 repülőteret tartunk számon, melyeken – 2019 első kilenc hónapjának adatait összesítve – 6,5 százalékkal nőtt az utasforgalom a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – közölte nemrégiben a t2t.ro szakportál.

A repülőterek által szolgáltatott adatok szerint ebben az évben sem borult a papírforma, továbbra is bukaresti Henri Coanda (Otopeni) reptér forgalma a volt a legnagyobb, az utasszám növekedése pedig némiképp nagyobb volt az országos átlagnál. Míg 2018 januárja és szeptembere között 10,48 millió utas fordult meg itt, addig idén a fel- és leszállók száma elérte a 11,19 milliót, mely összességében egy 6,8 százalékos emelkedést jelent.


A második legforgalmasabb reptér ebben az évben is a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér volt, noha ez a légikikötő már korántsem generált akkora növekedést, mint fővárosbeli társa, mi több, az országos átlagtól is jócskán elmarad. 2018 első kilenc hónapjában 2,16 millióan éltek a kolozsvári reptér adta lehetőségekkel, idén az utasok száma azonban már túllépte a 2,2 millió főt is, 3,8 százalékos gyarapodást eredményezve.


A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér került, ahol enyhe növekedést könyveltek el az év első kilenc hónapjában: a 2018-ban jegyzett 1,15 millió után idén már 1,016 millió utas fordult meg a bánsági reptéren, mely 2,5 százalékos forgalomnövekedést jelent.


A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér a lista 12. helyére futott be, noha előző évhez képest nem kevesebb mint 25,3 százalékkal több utas választotta e légikikötőt az év első 9 hónapjában. Míg 2018 januárja és szeptembere között csak 54 400 fő fordult meg városunk repterén, addig 2019 ugyanezen időszakában számuk már meghaladta a 68 ezret. E szignifikáns emelkedés egyértelműen annak köszönhető, hogy a Wizz Air növelte az angol szigetországba induló járatainak számát, melyet nem csak a kirándulni vágyók, de az Egyesült Királyságban dolgozó szatmáriak is előszeretettel választanak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: