2009-01-29 23:02:25• hírek • Csenteri Judit

Elkészült a költségvetési terv

A Kormány jóváhagyta a 2009-re szóló költségvetési terv végleges formáját. Esetleges módosítások érdekében, a hétfői nap folyamán a társadalmi partnerekkel tárgyalnak újra róla, melyet követően a Parlament elé tárják.

Emil Boc kormányfő nyilatkozata szerint, amennyiben a társadalmi partnerek különböző módosításokat igényelnek, a Kormány újra össze fog ülni – olvashatjuk a realitatea.net portálon.

A költségvetési terv jóváhagyásával együtt több olyan eljárás is született, amely a gazdasági növekedés fenntartása, továbbá a gazdasági válság hatásainak minimalizálása felé irányul. 

2009-ben a Kormány az inflációs ráta értékével szeretné növelni úgy a fizetéseket, mint a nyugdíjakat, azaz 5 százalékkal. Első lépésben áprilisban hajtanának végre 3 százalékos emeléseket, majd októberben 2 százalékkal nőnének meg a fizetések és nyugdíjak. 

Az alacsony és nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára októberig a nyugdíjak értékét 350 lejre szeretnék emelni. A tanügyi káderek fizetését illetően a kormányfő kifejtette, hogy minden közalkalmazottnak 5 százalékkal fog megnőni a fizetése. Az ezen felüli juttatások a Tanügyi szektor reformálásától, valamint az Oktatásügyi Miniszter és tanügyi káderek között folytatott tárgyalásoktól fognak függeni. 

A technikai munkanélküliségi szabadságon lévő alkalmazottak jövedelme után, a Kormány úgy döntött, hogy három hónapon keresztül nem kell majd adót és járulékokat fizetni.

A Kormány további tervei közé tartozik többek között, a volt Kormány után maradt tartozások kifizetése, a „Roncsautó” program folytatása és kibővítése, illetve az újra befektetett nyereségesség nem megadóztatása is.  

Sajtótájékoztató a költségvetés végleges formájáról

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: