2018-04-04 11:51:08• hírek • Bede Emőke

Elkészült a jelentés: nem csak a szalámi, de a kolbász is fertőzött volt

Mint arról korábban beszámoltunk, március 26-án a halmi határátkelőnél egy Ukrajnából érkező autóban több, ismeretlen eredetű hústerméket is találtak, melyeket annak rendje és módja szerint lefoglaltak.

A lefoglalt szalámikról rövid időn belül kiderült, hogy sertéspestissel fertőzöttek, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság az erre kijelölt helyen megsemmisített ezeket. Viszont a többi termékből is mintákat küldtek az Országos Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézet laboratóriumába.
 

A lefuttatott vizsgálatok rávilágítottak, hogy nem csak a szalámi volt fertőzött, de bizony a tradicionális módon elkészített kolbász is. Ebben az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét fedezték fel.
 

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság közleménye szerint az afrikai sertéspestis felbukkanásának annak ellenére lehetnek súlyos következményei, hogy az emberre közvetlenül nem jelent veszélyt, hiszen könnyen megtizedelheti a sertésállományt. Maga a ASP vírus igen ellenálló, még a feldolgozott termékekben is és az állatok számára készült takarmányban is megmaradhat, így rendkívül könnyen terjed.
 

Épp ezért az igazgatóság arra figyelmezteti azokat, akik előszeretettel vásárolnak Ukrajnában, hogy továbbra is tilos élő sertést, friss sertéshúst, fagyasztott húst vagy már feldolgozott termékeket, pl. kolbászt, szalámit, sonkát az ország területére hozni, ezzel meggátolandó a fertőzés továbbterejdése. Ugyanez igaz az ország Moldvával szomszédos határszakaszra is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: