2019-02-27 09:04:52• hírek • Bede Emőke

Elkészült a harmadik híd frissített költségkalkulációja

Szatmárnémeti harmadik hídjának közbeszerzési eljárása 2018. november 27-én indult el a közbeszerzések optimális lebonyolításáért felelős információs rendszer (SICAP) honlapján, a jelentkezők pedig 2019. január 19-ig tehették meg ajánlataikat. Bár több cég is érdeklődést mutatott a projekt iránt, azonban végül ezek egyike sem lépett tovább az információkérésnél.

Kereskényi Gábor nemrégiben a Szatmár.ro kérdésére elmondta, a váratlan megfutamodás a kormány kiszámíthatatlan adó- és bérpolitikájának tudható be, a komoly cégek emiatt nem mernek elvállalni egy ilyen nagyszabűsú munkát. Mint akkor megtudtuk, a projekt költségtervét még 2017-ben készítették, s a terv értelemszerűen az akkori gazdasági helyzetet tükrözi. Azóta azonban kétszer emelték a minimálbért, de az is sokat nyom a latba, hogy 2019. január 1-től az építkezésben dolgozók minimálbére bruttó 3000 lejre nőtt. Hogy egy új költségkalkulációra lesz szükség, hamar nyilvánvalóvá vált.
 

Nos, úgy tűnik, a tervezőnek rövid időn belül sikerült aktualizálni a költségtervet, ugyanis Helyi Tanács csütörtöki tanácsülésén már a napirendi pontok között szerepel a korábban már elfogadott projekt módosítási terve. Míg 2017-ben 130 millió lej volt a beruházás összértéke, addig a 2019-es költségkalkuláció szerint a híd megvalósításához kicsivel több mint 196 millió lejre lesz szükség. Ebből az összegből közel 81,5 millió lejt továbbra is Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) biztosít majd, a többit Szatmárnémeti önkormányzatának kell kicsengetnie a saját kasszájából. Ha a tanácstagok elfogadják a módosításról szóló tervezetet, akkor a négysávos híd megvalósítósáról szóló közbeszerzési eljárást ismételten ki lehet írni, s remélhetőleg ez alkalommal a tender nem marad jelentkezők nélkül.
 

A műszaki terv szerint egyébként az új híd négysávos lesz és két tartóoszlop tarja majd feszítőpászmák (acélsodronyok) segítségével. Az autók mellett a gyalogosok és a biciklisek is gond nélkül közlekedhetnek rajta, számukra mind a két oldalon két-két lépcsőt építenek majd. A kivitelezési idő 30 hónap. Ami pedig a leendő nyertes céget illeti, a városvezetés mindenképp olyan cégre bízná a munkát, aki nem csak hírből ismeri a hídépítés „fortélyait”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: