2011-12-16 17:36:28• hírek • MTI

Elkészült a Házsongárdi temető műemlékértékű sírjainak jegyzéke

Elkészült az a jegyzék, amely tartalmazza a kolozsvári Házsongárdi temető műemlékértékű, így fokozottabb védettségre szoruló sírjait és sírköveit.

A jegyzéket a Kolozs megyei művelődési igazgatóság terjesztett fel a Kelemen Hunor által vezetett bukaresti kulturális minisztériumhoz - írta pénteken a Krónika című kolozsvári napilap.  A négyszáz sír és síremlék helyrajzi adatait, fényképes adatlapját tartalmazó jegyzéket a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Házsongárd Alapítvány szakembereivel közösen dolgozta ki a művelődési igazgatóság a szaktárca kérésére.

A román országos műemlékvédelmi bizottság szerdán dönt a temető több száz sírjának védelméről. Debreczeni Hajnalka, a miniszter tanácsadója elmondta, hogy a független szakemberekből álló tudományos testületnek csak konzultatív szerepe van, véleményezi a megyei igazgatóság által felterjesztett listát, majd a szaktárca dönt a további teendőkről.

Romániában ez az első ilyen jellegű lista, amelyet azzal a céllal készítettek a szakemberek, hogy a síremlékek műemlékké nyilvánításával biztosítsák azok fokozott védelmét, és elejét vegyék a gyakori sírrongálásoknak. Leonard Horvath, a Kolozs megyei művelődési igazgatóság vezetője szerint a temető tulajdonosának, a kolozsvári polgármesteri hivatalnak fokozott védelmi intézkedéseket kell hoznia a Házsongárdi temető értékeinek megőrzése érdekében, ha a műemlékvédelmi bizottság elfogadja a jegyzéket.

Maksay Ádám, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság alelnöke szerint a jegyzék a világhálón is elérhető lesz egy erre a célra létrehozott honlapon, amely jövő márciusra készül el. Az elektronikus adatbázis az összes sírt tartalmazza majd, de a honlapon interaktív térkép is lesz, amelynek segítségével a látogatók jobban eligazodhatnak a sírkertben. A szakember úgy vélte, hogy a műemlékvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nőni fog az erdélyi panteonba látogató turisták száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: