2012-06-06 17:14:27• hírek • Kocsis Zoltán

Egy millió lejért szépült meg a Closca sugárúti park

Ilyés Gyula és Csehi Árpád társaságában Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter is megtekintette szerdán Szatmárnémetiben a felújított parkot a Closca sugárúton. A munkálatok ugyan még nem készültek el, a leglátványosabb része a templom előtti téren épül. A munkalátogatáson részt vett Erdei István parlamenti képviselő, Günthner Tibor szenátor és Kereskényi Gábor alpolgármester is.

„A zöldövezetek mindig is kiemelt helyet foglaltak el értékrendünkben. Szatmárnémeti országos viszonylatban a harmadik helyen áll az egy főre eső zöldövezet tekintetében", mondta a helyszínen Ilyés Gyula. A polgármester kiemelte, hogy a park modernizálása és felújítása a harmadik olyan környezetvédelmi projekt, amit a polgármesteri hivatal sikeresen megpályázott. „Nagyon jól jött a Környezetvédelmi Alap támogatása, mert így saját forrásainkat másra tudtuk fordítani", fejtette ki Ilyés, egyben köszönetet mondva az akkori környezetvédelmi miniszternek. „Ezzel a befektetéssel is bebizonyítottuk, hogy érdeklődünk a zöldövezetek iránt és hogy lehet bízni bennünk", zárta a polgármester.

Borbély László példaértékűnek nevezte Szatmár megyét és Szatmárnémetit a környezetvédelmi fejlesztések tekintetében és kijelentette: Ilyés Gyula azért nyert eddig két mandátumot, mert megérdemelte. „Mindig is érdekelt, mi történik Szatmáron, gyakran járok erre. Ezért is örülök annak, hogy hozzáértő kezekben van a város és a megye. Annak pedig még inkább, hogy a magyar emberekről van szó." A jelenlegi parlamenti képviselő azt is elárulta, hogy a következő években közel 200 millió eurónyi kormánytámogatást kell kapjon Szatmár megye környezetvédelmi célokra. Csehi Árpáddal kapcsolatban kijelentette, hogy eddigi sikerei nem lepték meg, mert „ő az az ember, aki épít".

Borbély fantazmagóriának nevezte Coica őrült ígérgetéseit. „A gazdasági válság ellenére Szatmár másként néz ki, mint négy évvel ezelőtt. És ezt nem szabad elhallgatnunk. A mi régi mottónk, „Tettek, nem beszéd" és ennek hívei maradunk.

Csehi Árpád, a Megyei Tanács Elnöke gratulált Ilyésnek a park felújításáért és köszönetet mondott Borbélynak, amiért az összesen 14 park létrehozását támogatta Szatmár megyében. „Romániában sokféle adó van, de a környezetvédelmi adót legalább látjuk, hogy mire fordította a kormány: parkok kialakítására, kanalizálás építésére, földcsuszamlások megakadályozására".

A 29.718 négyzetméter nagyságú park felújítása 1.083.240 lejbe került, ennek az összegnek a 89%-át a Környezetvédelmi Alap finanszírozta. A parkban 18.561 négyzetméter felületet füvesítettek újra, 1.525 négyzetméter nagyságú ökologikus sétányt alakítottak ki darált terméskőből, fákat, sövényeket, évelő növényeket ültettek. Az egykori vécét „bedombosították", ott sziklakertet alakítanak ki, mellé pedig egy ökologikus vécét hoznak létre. Emellett a sugárút két oldalán 8.537 négyzetméter területet füvesítettek újra, 225 fát vágtak ki és 300 strapabíró gömbakácot telepítettek helyükre.

A leglátványosabb átalakulások viszont a görög-katolikus templom előterében lévő 900 négyzetméteren egy ómega alakú tavat alakítanak ki, aminek a partja márvánnyal lesz kirakva. Emellett egy amfiteátrum is létesül majd, továbbá 18 padot helyeznek ki és közel ötezer növényt ültetnek ki. Az időjárás miatt ennek átadása kicsit csúszik, de a tervek szerint legtöbb két hét múlva elkészül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: