2012-07-31 17:55:38• hírek • Kocsis Zoltán

Elkészült a Closca-park

Kedden technikailag is átvette Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a Closca sugárúton található, alapjaiban felújított parkot. A görög-katolikus templom előterében egy amfiteátrum és egy kis tó várja majd azokat, akik a nagyvárosi forgatagban egy kis nyugalomra vágynak.

A közel 27.000 négyzetméter nagyságú park felújításához a tavasszal látott hozzá a szatmárnémeti Garden Design vállalat. A cég nem csak a park, hanem a Closca sugárút két oldalán lévő zöldövezetet is felfrissítette: kivágta a régi fákat, újakat ültetett helyette. A parkban új padokat helyeztek ki, kicserélték a cserjéket és az örökzöldeket, új füvet vetettek. Mindez már június elején elkészült, Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter, Csehi Árpád, a Megyei Tanács akkori elnöke és Ilyés Gyula akkori polgármester elégedettséggel nyugtázták a változásokat.

A leglátványosabb munkálatokat azonban a görög-katolikus templom előtti téren végezték, ez azonban két hónappal ezelőtt még inkább hasonlított egy építkezési telepre. Mostanra viszont már minden a helyére került, így kedden a Marcela Papici alpolgármester és Kereskényi Gábor városi tanácsos által vezetett bizottság technikailag is átvehette a munkálatokat.

„Régi vágya volt a görög-katolikus egyháznak, hogy az elhagyatottságot sugárzó térrel kezdjen valamit a polgármesteri hivatal", mondta Kereskényi. „2009-ben nyújtottuk be a pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz. Ez, amit a templom előtt látunk, egy műépítészeti projekt, amely véleményem szerint igen jól sikerült", tette hozzá a korábbi alpolgármester, aki ilyen minőségében az elejétől fogva nyomon követte a munkálatok alakulását.

A templom előtti tér Sabou Trif Lucian tervei szerint készült el. A művész a Szatmár.ro-nak elmondta, egy olyan környezetet szeretett volna kialakítani, amely nyugalmat, lelki békét sugároz az ott időzőknek a nagyvárosi forgalom közepette. A 78 négyzetméter nagyságú tó ómega alakú, a benne álló vasszerkezet az alfát jelképezi. A tó partja márvánnyal van kirakva, ahol a hívók gyertyát is gyújthatnak. A tó Decebal-híd felőli oldalán két hatalmas márványkőre azon püspökök és érsek nevei vannak vésve, akik megszenvedték a kommunista rendszer kegyetlenségét. Sabou Trif szerint mindez az egyház, a vallás mellett hűségesen kiállók lelkületét jellemzi.

Átvette a Polgármesteri Hivatal a Closca sugárúti parkot

A park legelején (amennyiben a Decebal-híd felől közelítjük meg) egy háromlépcsős amfiteátrum fogadja az embert, amely fölé kilenc darab, a cseresznyék családjába tartozó Prunus mahaleb áll. A tó körül 3960 virág van ültetve, a pihenni vágyókat hét háttámla nélküli és 11 támlás pad várja.

Ami a park további részét illeti, 27 padot, 18 kukát, tíz, napelemmel is működő világítótestet helyeztek ki; 780 méter hosszan kicserélték a szegélyt; 1525 négyzetméteren kövezték le a sétányokat. A régi közvécét, melynek szerepét egy öko-vécé veszi át, bezárták, földdel befedték, a kialakult dombocskát befüvesítették, virágokat ültettek rá. A park szélét 3410 fagyallal ültették be, továbbá 15 fát, 44 cserjét és 107 örökzöldet ültettek el. A Closca sugárút mentén 8537 négyzetméternyi területről 225 elöregedett, részben kiszáradt fát vágtak ki, helyettük pedig 300 gömbakácot ültettek.

Mindezen munkálat 1,083 millió lejbe került, ennek a 89%-át finanszírozta a környezetvédelmi minisztérium a Környezetvédelmi Alapon keresztül, 11%-át pedig az önkormányzat fedezte.

A kivitelező munkája azonban ezzel együtt még nem ért teljesen véget. Mivel a füvesítést a nyári kánikulában, néha közel 50 Celsius fokban végezték, sok helyütt nem kelt ki vagy kiégett a fű. A nagy meleg miatt több cserje is kiszáradt. Buju András, a Garden Design mérnöke azonban biztosított arról, hogy amint az időjárás lehetővé teszi, újrafüvesítik a sérült részeket, a kiszáradt növényeket pedig kicserélik. A park ünnepélyes átadására októberben kerül sor, akkor már minden szép zöld lesz, mondta a szakember, aki nem mehetett el szó nélkül amellett, hogy a park a vandalizmus folyamatos áldozatává vált: padokat borítottak fel, cserjéket vágtak ki és loptak el a munkálatok ideje alatt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: