2017-05-12 15:31:08• hírek • Kocsis Zoltán

Elkészült Szatmárudvari kanalizálási rendszere – lehet csatlakozni

A 2012 tavaszán aláírt un. Masterplan Szatmár megye öt városának és további 11 önkormányzatának mintegy 186.000 lakosát érinti. A beruházás végeztével a megyében 175 kilométernyi szennyvízvezetéket építenek és 27 kilométernyit korszerűsítenek. A megyében lesz öt (új vagy korszerűsített) szennyvíztisztító, 46 (új vagy korszerűsített) szivattyúállomás, 19 (új vagy korszerűsített) kút. További 80 kilométer ivóvízvezetéket és négy vízművet építenek vagy korszerűsítenek.

Elkészült a kanalizálási rendszer Szatmárudvariban, így a községben már csak Berenden nincs szennyvízhálózat. A beruházás műszaki átvétele péntek kora délután volt, ám amint azt Pop Dumitru polgármester többször is kiemelte, a munkálatok korántsem értek még véget. Mint ahogy a fejlesztések sem.

A több mint hároméves munka bizony nem mindig volt zökkenőmentes, emlékeztetett Pop Dumitru polgármester, aki elismerte: a lakosok elégedetlensége bizony sok esetben megalapozott volt. Van olyan utca, ahol háromszor végezte el a munkát a kivitelező Tehnic Asist, amíg annak minősége végre megfelelő lett.

A beruházás következtében 17,8 kilométernyi kanalizálás, 1250 akna, négy szivattyú és 3,8 kilométer, a szennyvíz továbbvezetéséhez szükséges vezetékrendszer épült meg. Összesen 9,4 millió lejből.

Pop Dumitru hozzátette, mindeközben az önkormányzat saját forrásaiból lefedte Kakszentmártont is, így már csak a község harmadik települése, Berend maradt kanalizálás nélkül. „Berenden víz már van, a szennyvíz-hálózat kiépítésének projektjét is elkészítettük és leadtuk már”, mondta a polgármester, hozzátéve: az alig száz fős lakosú falu utcáinak aszfaltozása is hamarosan elkezdődhet. Már folyamatban van a közbeszerzési eljárás a kivitelezőt illetően.

Dan Stegerean, a megyei víz- és szennyvízhálózatot működtető Apaserv vezetője emlékeztetett arra az uniós kötelezettségre, mely szerint 2030-ig minden település minden lakójának biztosítani kell a vizet és a kanalizálást. Éppen ezért a 2012-ben aláírt 102 millió eurós beruházás után újabbra készülnek, amelynek értéke 168 millió euró lesz. Természetesen ez is uniós finanszírozással.

„A XXI. századi életkörülmények biztosítása nem lehet luxus, hanem szükséglet. Nem csak városokon, hanem a falvakon is”, fogalmazott Turos Lóránd szenátor, aki gratulált a megvalósításhoz. Elmondta, szenátorként úgy tud segíteni, ha az önkormányzatokat támogató törvények meghozatalában és esetleges finanszírozási források megtalálásában vállal részt.

„Felhívom Szatmárudvari lakosainak figyelmét, hogy ma csak a műszaki átvétel történt meg. A kivitelezőnek további 90 nap áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkát, eltüntesse a beruházás hegeit és mindent az azelőtti állapotba állítson vissza. Amennyiben ez nem történik meg, akkor nem vesszük át a munkát”, figyelmeztetett már-már fenyegetőzve Pop Dumitru.

A polgármester leszögezte: ettől a pillanattól kezdve el lehet kezdeni az 1250 háztartás vezetékre való csatlakoztatását!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: