2013-03-06 18:40:57• hírek • Kocsis Zoltán

Elkészült Szatmárnémeti költségvetésének a tervezete

Már két hónap, azaz az év egyhatoda eltelt és Szatmárnémetinek még nincs költségvetése. Ezért persze nem csak a polgármesteri hivatal vezetői hibáztathatók, hisz ők megvárták az országos büdzsé elfogadását. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal honlapjára hétfő késő délután végre felkerült a 2013-as esztendő költségvetési tervezete, ám amint azt Maskulik Csaba, a városi tanács költségvetési bizottságának elnöke elmondta, ez egyelőre csak egy munkapéldány. A közeljövőben várható, hogy a frakciók képviselői összeülnek majd és egyeztetnek róla.

Ez a munkapéldány miről árulkodik? Ilyés Gyula szerint arról, hogy a város vezetőinek fogalma sincs arról, hogy mit akarnak. „Sok beruházási pozícióban csak alibiösszegek vannak feltüntetve. Ez azt mutatja, hogy nem tudják, mit akarnak! Arra alapoznak, hogy majd csak lesz valahonnan valamennyi összeg az adott beruházásra", magyarázta az egykori polgármester. Ilyés szerint ez egy óvatos költségvetés, mivel a megemelt helyi adók nagyobb saját jövedelmet kellene generáljanak. „Az addig rendben van, hogy óvatosan kezelik ezeket a plusz adóbevételeket, ám ez azt is sejteti, hogy nem bíznak abban, hogy be is tudják őket hajtani".

Mind Ilyés, mind Maskulik kiemelte, hogy a város saját bevételeinek növelése terén a polgármesteri hivatal vezetőinek nincs túl sok eszköze, így ez a tétel nem emelkedhet radikálisan. Mindketten felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy az új költségvetésben kevesebb összeget szánnak a különböző szociális intézmények, non-profit szervezetek támogatására. „Tapasztalatból tudom, hogy ezen intézmények működéséhez alig 15-30%-ban járultunk hozzá. A többi pénzt ők hozzák. Viszont ha ezt a hozzájárulást lecsökkentjük, akkor ellehetetlenítjük a helyzetüket. Kár lenne tönkretenni azt, amit tíz év alatt felújítottunk és ami állítom, hatékonyan működött", véli Ilyés.

Maskulik aggasztónak tartja, hogy a sport és kultúra támogatása majdnem felére csökkent. Ez egyik-másik rendezvény megszűnését is jelentheti, figyelmeztet ezzel kapcsolatban Ilyés. Egy másik magyarázata ennek, a frakcióelnök szerint, hogy a polgármesteri hivatal azt szeretné elérni, hogy a Filharmónia kerüljön vissza a megyei tanács adminisztrációja alá.

Mindketten kiemelték továbbá, hogy megemelkedtek a működési költségek - nem utolsó sorban a kormány közel 8%-os fizetésemelése miatt.

„Amit a leginkább hiányolok, hogy hol vannak azok a projektek, amiket mi elkezdtünk? Miért nem folytatják a Károlyi út felújítását, aminek egy részét megcsináltuk. Miért nem folytatják a Lázári út és Petei út közötti terelőutat, amelyet most már egy év alatt meg lehetne csinálni? Mert a kerülőutat meg a harmadik hidat el lehet felejteni! És hol vannak elkülönítve a különböző, már megnyert uniós pályázatokhoz szükséges összegek?", teszi fel a kérdést Ilyés.

Az egykori polgármester bírálta azt is, hogy közel duplájára emelték az utak karbantartására szánt összeget (kb. 16 millió lejre), miközben csökkent az iskolák támogatására szánt pénz. „Nem azt mondom, nincs szükség sok pénz az utakra. Ám nem lehet mindent egyetlen lapra feltenni. Tavaly is egy rakás munkálatot az idei költségvetés számlájára végeztek el".

„Nagy, látványos változásokra nem lehet számítani a frakciók közötti egyeztetések során, jelentette ki Maskulik. Azt viszont mindenképpen el szeretnénk érni, hogy a kulturális rendezvényekre hasonló szintű támogatást biztosítson a polgármesteri hivatal. Szintén nagyon fontos, hogy elkezdjük illetve folytassuk az uniós projekteket: az Iparosotthon és Színház épületének felújítását, az északi városrész utcáinak modernizálását. Mindemellett szeretnénk csökkenteni a működés és a szolgáltatások költségeit", vázolta fel a frakcióelnök az RMDSZ tárgyalási sarokköveit.

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy a szociális szolgáltatások támogatását ne nyirbálják meg. Kár lerombolni, amit egyszer már felépítettünk", fogalmazott Ilyés.

Maskulik szerint a frakciók közötti egyeztetéseket követően valamikor áprilisban fogadhatja el a városi tanács a végleges költségvetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: