2013-01-11 18:44:16• hírek • MTI

Elkészült Katalin hercegnő első hivatalos portréja

Paul Emsley festőművész alkotta meg a portrét
Paul Emsley festőművész alkotta meg a portrét

Elkészült Katalin cambridge-i hercegnő első hivatalos portréja.

Vilmos herceg várandós hitvesének arcmását Paul Emsley festőművész alkotta meg, és a kép péntektől a világhírű londoni Nemzeti Portrégalériában látható, amelynek a művészettörténész végzettségű Katalin az egyik fővédnöke.

A mű három és fél hónap alatt, már novemberre elkészült, de csak pénteken mutatták be a nyilvánosságnak. Katalin két ízben ült modellt, egyszer a mester műtermében, egyszer pedig a londoni Kensington-palotában, ahol a hercegi párnak lakosztálya van.
A kép, amely az Ő Királyi Fensége, Cambridge hercegnője címet viseli, a galéria kortárs gyűjteményében kapott helyet.
Az alkotásról a hercegnő sötétkék blúzban, sötét, részletek nélküli háttér előtt, visszafogott mosollyal tekint vissza a szemlélőre, híresen dús haja szabadon a vállára omlik.

Emsley a pénteki bemutatón elmondta, hogy eredetileg mosoly nélküli portrét tervezett, de a hercegnővel tartott két találkozója nyomán meggondolta magát, mivel rájött, hogy a mosoly Katalin személyiségének lényegi része.
A kritika mindanzonáltal nem fogadta kitörő lelkesedéssel a portrét.

Waldemar Januszczak, a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap műkritikusa a pénteki bemutató után a BBC-nek úgy vélekedett, hogy a festményen a 31 éves Katalin idősebbnek néz ki életkoránál, emellett "szeméből hiányzik a megszokott ragyogás", és az egész arckép "valahogy szürkeséget áraszt". Ha a hercegnő "beült volna egy fotóautomata fülkébe, és a képet hatalmasra kinagyította volna, az eredmény nagyjából ugyanez lett volna" - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: