2009-05-04 15:13:01• hírek • Gozner Gertrud

Elkerüli Szatmárt a vírus?

Egyelőre a megyében, sőt az egész Romániában nem jeleztek egyetlen megbetegedést sem, ennek ellenére országos szinten megelőző intézkedéseket foganatosítottak.

Szatmár megyében szakképzett személyzet fogadja 24 órán keresztül a három nagy határátkelőnél - Peténél, Halminál és Csanálosnál - az utasokat - tudtuk meg Lidia Tamas orvosnőtől, a Megyei Közegészségügyi Hatóság járványügyi szakemberétől. Többnyire megkérdik az utasokat, hogy melyik országból érkeztek, kérdőívet töltetnek ki velük és felveszik az adataikat.

Ha az Egészségügyi Világszervezet által veszélyeztetett térségből érkezett az illető személy, lehetőség nyílik azonnal orvosi vizsgálatra, lázmérésre és ellátásra. Azonban ez a vizsgálat sem kötelező. A személyzet munkája kimerül az utasok felvilágosításban, szórólapok osztogatásában a betegség tüneteinek leírásával. Legtöbbször csak elhangzik a tanács, ha megfázásos tüneteket vesznek észre magukon, azonnal forduljanak a legközelebbi egészségügyi központhoz.

 

Járvány esetén a kórházak, és más egészségügyi intézmények szabadon átalakíthatók a megbetegedések számának függvényében - magyarázta Tamas. Ha esetleg egyszerre több eset jelentkezne a megyében, akkor a szatmári és avasfelsőfalui kórházak mellett más intézményeket is megnyitnának a betegek ellátására. Átcsoportosítások jönnének létre, aszerint hogy melyik osztályon hány beteg fekszik - tette hozzá.

Száz százalékosan nem lehet kivédeni a vírus terjedését és a megbetegedéseket - fejtette ki az doktornő. A megelőző intézkedések ugyanazok, mint minden levegő útján terjedő vírusos fertőzés esetén: kerülni kell a zsúfolt helyeket, a zárt helyiségeket, a közvetlen érintkezést a beteg személlyel. Különösen veszélyeztettek azok, akik nemrég érkeztek haza Mexikóból, az Egyesült Államokból vagy Kanadából, ahol bizonyították a vírus jelenlétét.

Ha mégis észleljünk magunkon a tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz. Sem Románia területén, sem a környező országokban nem regisztrálták eddig a betegséget, és jobb esetben erre nem is fog sor kerülni - zárta mondanivalóját a közegészségügyi hatóság szóvivője.

Elsősorban a határátkelőknél próbálják útját állni a vírusnak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: