2011-05-31 16:13:45• hírek • Szatmár.ro

Problémás keretszerződés

Egyelőre nem tudni, hogy életbe lép-e június elsején az egészségügyi keretszerződés, ha pedig mégis, akkor melyik verziója. Az utolsó utáni pillanatban, május 31-én még zajlanak Bukarestben a tárgyalások. Ha azonban a szerződés lényeges és a családorvosok által kifogásolt pontjain nem változtatnak, holnap biztosan nem írják alá.

Az egészségügyi keretszerződésnek legkésőbb április elsején kellett volna életbe lépnie, az orvosok és az egészségbiztosító azonban nem jutott közös nevezőre, ezért annak határidejét június elsejére halasztották. Csupán néhány óra van még hátra ennek lejártáig, azonban még mindig nem tudni, hogy életbe lép-e, illetve, hogy a családorvosok belemennek-e a megszabott feltételekbe.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) egyébként egy újabb módosítással toldaná meg a szerződést, amely korlátozná a kórházi beutalást indokló egészségügyi problémák listáját. Június 1-jétől többek között azok a személyek jogosultak azonnali kórházi kezelésre, akik hirtelen eszméletüket veszítik, akiket hallás- vagy látáskiesés ér, akik esetében pulzus vagy vérnyomás-rendellenességek lépnek fel.

Kórházi kezelést igényelhetnek azok a betegek, akiknek pulzusa percenként 50 alatti, vagy 140 feletti, és legalább két alkalommal, legalább öt perces eltéréssel mértekk. Belső vérzés gyanúja esetében is rögtön kórházba kerül a beteg, illetve olyan külső vérzés esetén is, amelyet nem lehet elállítani a sürgősségi osztályon. A lázas betegek 5 napon keresztül tartó hőemelkedés esetén, és legalább 3 napon át tartó, 38 fokon felüli lázzal kerülhetnek kórházba.


Kórházi ellátás


Ezekkel a feltételekkel, amelyeket a 2011-2012-es keretszerződés alkalmazási szabályzatának tervezete tartalmaz, egyébként nem ért egyet az Egészségügyi Minisztérium A keretszerződés alkalmazási szabályzatát az OEP honlapján -   www.cnas.ro - bocsátották közvitára.

Ahhoz egyébként, hogy ezeket alkalmazni lehessen, a családorvosoknak is alá kell írniuk a jogszabályt.
Szatmár megyében 174 családorvos van, ők azonban már az előző hónapokban sem értettek egyet a pénztár megszabta feltételekkel, ha pedig nem változtatnak a főbb pontjain, akkor nem írják alá a szerződést.
A jelenlegi formájában a rendelők finanszírozása jóval alacsonyabb lenne, mint amire szükség van, ez pedig veszélyeztetné a meglétüket.

Mint megtudtuk, a családorvosok nemcsak Szatmár megyében, de az ország többi megyéjében is egyetértenek azzal, hogy nem szabad aláírni ebben a formában az új keretszerződést - ezt egyébként május 31-én dr. Doina Mihailă, a Családorvosok Országos Patronátusának vezetője is megerősítette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: