2013-05-17 21:18:02• hírek • Póti Orsolya

Éljen Szatmárnémeti! - Egy kultúra ünnepe

Immár XII. alkalommal kerül megrendezésre Szatmárnémetiben a Német Kulturális Napok rendezvénysorozat, amely idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Idén „Éljen Szatmárnémeti! - egy kultúra ünnepe" jelmondattal rendezték meg a szatmári svábok legjelentősebb ünnepét, a Német Kulturális Napokat május 17-19. között. A Szatmári Német Demokrata Fórum és partnerei gondoskodtak arról, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes pillanatokban legyen részük a három napos rendezvény ideje alatt.

A XII. Német Kulturális Napok ünnepélyes megnyitójára május 17-én, péntek délután 17.30 órától került sor a Dinu Lipatti Filharmóniában, ahol elsőként Johann Forstenheizler, a fórum elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezután köszöntőbeszédek sorozata vette kezdetét, beszédet mondott Eugeniu Avram szenátor, Adrian Stef, a Megyei Tanács elnöke, Radu Roca alpolgármester, valamint a díszvendégek Siegfried Geilhauser, Németország helyettes konzulja és a szatmárnémetiből elszármazott sportoló, Josef Szepeschy németországi cégvezető is.

A megnyitó előtt egy kiállítás is nyílt „Szatmári svábok" címmel a filharmónia előterében, a köszöntőbeszédek után pedig kórusversenyre került sor a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum szervezésében. Kuki Zsolttól, a verseny főszervezőjétől megtudtuk: a II. alkalommal megrendezett kórusversenyen összesen három énekkar vett részt, de a versenyen kívül egy negyedik kórus előadását is meghallgathatta a közönség.

Szombaton 10.00-16.00 óra között a Rex Piac előtti téren várják különféle szórakoztató programok a nagyközönséget, a 3 és 11 év közötti gyerekeknek pedig a Svábházban szerveznek műhelymunkákat délelőtt 9 órától. Ugyancsak ezen a napon, 10 órától a Gutenberg Egyesület tagjai egy „Fotóvadászatot" is rendeznek szintén a Sváb házban (a volt Mátyás, a mai Vasile Lucaciu utca 9 szám).

Késő délután 18 órától újra a városi filharmónia ad otthont a rendezvénysorozat kulturális programjainak. Fellép a sváb férfikórus (Mannerchor), a tasnádi Carmina Renascentia tánccsoport, valamint a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákkórusa Császár Béla vezénylésével.

A rendezvénysorozat utolsó napja a hagyományokhoz híven a fényi fúvószenekar fellépésével, majd ünnepi szentmisével veszi kezdetét a Kálvária templomban. Ezt követően, 11.30 órától "Sontagscafé-ra" kerül sor a Sváb házban, ahol Gemeinsam Német Fiatalok Szervezete és a Gute Laune néptánccsoport tagjai szórakoztatják a közönséget.

A Német Kulturális Napok idén a Romániai Német Demokrata Fórum, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmári Nemzetközi Együttműködés Alapítvány és a Szatmárnémeti Német-Román Gazdasági Egyesület (DRW) támogatásával kerül megrendezésre.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: