2010-08-24 09:19:41• hírek • MTI

Eljárást indítottak a giulesti kórháztűz ügyében

Bűnvádi eljárást indítottak egy nővér ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy munkahelyén, az egyik bukaresti szülészeten hanyagul látta el feladatát, és emiatt tizenegy újszülött megégett, közülük öt életét vesztette.

A szakszerűtlenül beszerelt elektromos vezeték okozta tűz a múlt hétfőn borította lángokba a Giulesti szülészet egyik kórtermét, amelyben tizenegy csecsemő feküdt. Marius Iacob ügyész hétfőn közölte, hogy a szolgálatban lévő nővér nem tartózkodott a kórteremben a tűz kitörésekor. Az asszisztenst hétfőn őrizetbe vették, előzetes letartóztatásba helyezéséről később dönt a bíróság. A nőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják. 

A kihallgatások nyomán megállapították, hogy a nővér tizenkét percig nem tartózkodott a kórteremben, ami szabályzatellenes. A nővér távolléte miatt a kórházban későn vették észre a tüzet. A többi nővér is tehetetlen volt, mivel, miután egy idő után az egész épületben kikapcsolták az áramot, a kórterem belépőkártyával nyíló elektromos ajtaját nem lehetett felnyitni.

Az ügyész a múlt héten arról is beszámolt, hogy egyes szemtanúk szerint a kórház személyzetének egy része a tragédia pillanatában névnapot ünnepelt egy másik teremben. Felmerült annak gyanúja, hogy az őrizetbe vett nővér is az ünnepségen tartózkodott. Az életben maradt hat csecsemő állapota továbbra is súlyos, az orvosok visszafogottan nyilatkoznak túlélési esélyeikről. Cseke Attila egészségügyi miniszter a romániai egészségügyi rendszer "egyik legsötétebb tragédiájának" nevezte az esetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: