2011-03-21 15:13:05• hírek • MTI

Vizsgálat Severin ellen

A román korrupcióellenes hatóság (DNA) hivatalból vizsgálatot indít Adrian Severin európai parlamenti képviselő ügyében, akiről egy brit napilap azt állítja, hogy egy lobbibotrány szereplője volt, s aki hétfőn Bukarestben nyilvánosan tagadta önnön korruptságát.

Livia Saplacan, a DNA szóvivője hétfőn a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában jelezte: a korrupcióellenes hatóság tudomásul vette a külföldi és a román sajtóban megjelent cikkeket, amelyek szerint Severin esetleg korrupciógyanús ügyletekben lenne érintett. A DNA ennek alapján hivatalból vizsgálatot indít - tette hozzá a szóvivő.

A The Sunday Times című vezető konzervatív brit lap vasárnap azt írta: néhány európai parlamenti képviselő pénzért vállalta kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását és vállalati tanácsadói munkakör betöltését. Állítólag az újság oknyomozó riporterei "hatvannál is több" EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési társaság kijáróinak mondva magukat.

A brit lap szerint végül hárman álltak rá arra, hogy módosítások benyújtásával segítsék a "lobbicéget": Adrian Severin volt román külügyminiszter, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselője, a szintén szocialista Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, valamint Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter, a néppárti EP-frakció tagja.
Severin a beszámoló szerint elvállalta, hogy 100 ezer euróért évente hat alkalommal részt vesz a „cég" tanácsadó testületének ülésein, a parlamentben végzett munkájáért pedig napi négyezer euró "konzultációs díjat" ígértek neki. A riporterek a román politikust arra kérték, hogy segítsen a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosításában, annak érdekében, hogy el lehessen húzni az ügyfeleknek járó kifizetéseket bankcsőd esetén - írja a lap. Severin vállalta a feladatot, és el is érte a módosítástervezet benyújtását.

A román EP-képviselő vasárnap a Mediafax hírügynökségnek elismerte, hogy szerződést kötött a Tyler Jones nevű céggel, ez azonban szerinte teljesen törvényesen történt, azt viszont tagadta, hogy a szóban forgó módosításhoz köze lenne. Közölte: felkérte az EP elnökét, tegyen bűnvádi feljelentést a The Sunday Times újságírói ellen. Elismerte viszont, hogy "egyéb tanácsadásért" 12 ezer eurót elfogadott az állobbistáktól.

Severin személye az ügy miatt belpolitikai céltáblává vált. Monica Macovei volt igazságügy-miniszter, a román Demokrata-Liberális Párt (PDL) EP-képviselője lemondásra szólította fel Severint. Macovei személyes blogjára feltöltötte egy beszélgetés hanganyagát is, amelyen Severin azt bizonygatja az állobbista riportereknek, hogy a PDL-s Sebastian Bodu európai parlamenti képviselő közreműködésével terjesztette be Brüsszelben a kért módosító javaslatot, és ezért 12 ezer euró jár neki.

Bodu minderre úgy reagált: saját meggyőződéséből még februárban kezdeményezte a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosítását, amelynek ügyében Severin később érdeklődött nála, arról azonban nem tudott, hogy román képviselőtársa pénzt kapott a lobbiért.

Severin hétfőn Bukarestben tartott sajtóértekezletén határozottan tagadta, hogy korrupt lenne. Szerinte ez a történet arról szól, hogy Brüsszelben meg akarnak szabadulni egy "kényelmetlen" személytől. "Egy olyan világban, amelyben Románia egyre kevesebb befolyással bír, nem tűrnek meg egy befolyásos románt" - hangoztatta Adrian Severin.
A politikus ugyanakkor hétfőn azt is bejelentette: önként felfüggeszti tagságát a szociáldemokrata párt vezetőségében, az Országos Állandó Bizottságban (BPN) mindaddig, amíg ügye nem tisztázódik az Európai Parlamentben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: