2017-04-19 22:15:58• hírek • Kocsis Zoltán

Minden, ami bemegy, hulladék, minden, ami kijön...

Korzikán egy évtizedre volt szükség, amíg az emberek elfogadták és megszokták a hulladék szelektív gyűjtését, árulta el Ange Moracchini, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigetének hulladékgazdálkodását monopolizáló AM Environnement cégcsoport elnöke szerdán Szatmárnémetiben.

Moracchini cégcsoportja gazdasági igazgatója, Cyril Perie társaságában érkezett Szatmárnémetibe Radu Giurca korábbi prefektus és Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójának meghívására, hogy a Föld Napja alkalmából a Korzikán alkalmazott hulladékgazdálkodási modellt mutassa be.

A francia szigeten ugyanis Moracchini cégcsoportja, az AM Environnement monopolizálta a hulladékgazdálkodást: a csoporthoz tartozó cégek gyűjtik  össze, szállítják el, válogatják, értékesítik és viszik el – a szárazföldre – az újrahasznosítható hulladékot. Naponta akár 240 tonnát is képesek fogadni, éves szinten mintegy 100.000 tonnát kezelnek, ebből mintegy 30.000 tonnát hasznosítanak újra. „Minden, ami hozzánk beérkezik, az hulladék és minden, ami kijön onnan, az alapanyag”, mondja Moracchini.

AM Environnement cégcsoport éves forgalma eléri a 12 millió eurót, célja pedig, hogy az újrahasznosítás aránya elérje a 90%-ot. Ennek eléréséért kutatómérnökök csoportját alkalmazza, hogy növelni tudják az újrahasznosítás arányát. Felvásárlóból nincs hiány, igaz, ehhez elsősorban Marseille-be kell elhajózni az „új” alapanyagot, de a szárazföldön lévő biomassza-gyár használja fel a szerves hulladékot is.

Az AM Environnement közel egy tucat kategóriába szelektálja a hulladékot. Az újrahasznosításhoz minőségi alapanyagra van szükség és Moracchini elismerte, ez 80%-ban a cégektől, intézményektől származik és csak 20%-a háztartási hulladékból.

A szakember kiemelte, a 320.000 lakosú szigeten – ahová nyáron közel egymillió turista érkezik – egy évtizedbe került, amíg sikerült megváltoztatni a helybéliek mentalitását, hozzáállását. A turisták jó részének azóta sem - tette hozzá keserű mosollyal.

Moracchini szerint a sikerhez megkerülhetetlen az önkormányzatok szerepe. Egyrészt a tájékoztatás, nevelés, másrészt az infrastruktúra terén. „Minden önkormányzatnak alkalmaznia kell a hulladékgazdálkodással foglalkozó szakembereket, akik aztán bírságolnak is, ha ez indokolt. Meg kell teremteni a szükséges infrastruktúrát is. Ha nincs a közelben konténer, ne is várjuk, hogy az emberek több száz méterre elvigyék a hulladékot”, magyarázta.

Itt jegyeznénk meg, hogy a szerveők ugyan valamennyi önkormányzat vezetőjét meghívták, csak Szatmárnémeti – Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser révén -, Túrterebes – Gyákon György polgármester révén – és Sárközújlak – Seer Gyula révén – tartották fontosnak a megjelenést. A közterület-fenntartó cégek közül is csak a Florisal jelent meg. Ott voltak viszont a Szatmár Megyei Tanács mellett a bihari és a szilágyi megyei önkormányzat képviselői is.

Az üzletember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladékgazdálkodás fejlesztésére jelentős uniós támogatásokat lehet lehívni.

A Zöld Házban tartott kerekasztal-beszélgetés után a francia vendégek megtekintették a szamosdobi környezetbarát szemétlerakót, majd fogadta őket Szatmárnémeti polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: