2009-06-18 16:10:04• hírek • MTI/AP

Elítélte az esküjükhöz hűtlen papokat

XVI. Benedek pápa körlevelet intézett csütörtökön a katolikus egyház papságához, elítélve írásában azokat a lelkipásztorokat, akik hűtlenek voltak esküjükhöz.

Ez a levél az első nyilvános állásfoglalás az egyházfő részéről a katolikus egyházban történt visszaélésekkel kapcsolatban azóta, hogy egy független bizottság májusban nyilvánosságra hozta jelentését Írországban az ír egyházi nevelőintézetekben elkövetett visszaélésekről. A dokumentum szerint az ír egyház oktató-nevelő intézményeiben évtizedeken át rendszeresen vertek és szexuálisan zaklattak fiúkat és lányokat.

Benedek találkozott nemrégiben két ír katolikus főpappal, és megvitatta velük a jelentésben foglaltakat.
Körlevelében a pápa nem említett konkrét eseteket, de utalt az írországi botrányra, amikor azt írta, hogy "történtek az egyházban olyan esetek, amelyeket soha nem lehet eléggé elítélni, amikor maga az egyház szenved  néhány szolgája hűtlenségének a következményeként". 

Miközben fájdalmasak ezek a botrányok, örömre is van ok, hiszen oly sok nagylelkű és jó lelkipásztor tevékenykedik a római katolikus egyházban - írta, hozzátéve, hogy az tesz jó szolgálatot az egyháznak, aki őszintén és teljesen elismeri papjainak gyengéit, de egyúttal örömmel nyugtázza az isteni ajándék nagyszerűségét.

Benedek korábban is gyakran szót emelt az egyházi személyek visszaélései ellen. Találkozott az ilyen visszaélések egyesült államokbeli, kanadai és ausztráliai áldozataival, bocsánatot kért a nekik okozott gyötrelmekért, imádkozott lelki sebeik begyógyulásáért, és elítélte a papság soraiban felbukkanó erkölcstelenséget, amely az említett visszaélésekhez vezetett.


XVI. Benedek elítéli az esküjükhöz hűtlen papokat
XVI. Benedek elítéli az esküjükhöz hűtlen papokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: