2011-08-12 09:33:44• hírek • Szatmár.ro

Elítélik a szlovák állampolgársági törvényt

Amiképpen ezt a szlovák államnyelvtörvény esetében is magától értetődő módon megtettük - az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében ez alkalommal is határozottan állást foglalunk a hatályos szlovák állampolgársági törvény ellenében.
Az Európai Unió keretében elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ezen mélységesen alkotmány- és demokrácia-ellenes, kirekesztő és diszkriminatív jogszabály értelmében szülőhazájuk állampolgárságának elvesztésével sújtsák - vagy zaklassák - azokat, akik a szlováktól eltérő állampolgárságot szereznek. Őszinte nagyrabecsülésünket fejezzük ki a Magyar Koalíció Pártja elnökének, Berényi Józsefnek, aki az RMDSZ miniszterelnök-helyettesi rangban lévő, korábbi elnökétől eltérően, a magyar állampolgárság igénylésével, példát mutatott népének erkölcsi és politikai bátorságból.

Hasonlóképpen elismerésünket, valamint nemzet- és polgártársi szolidaritásunkat juttatjuk kifejezésre Gubik László, valamint Via Nova ifjúsági szervezet és civil társszervezeteinek azon képviselői iránt, akik a szlovák hatósági fenyegetettséggel elvszerű módon és bátran szembeszállva, de szlovák állampolgári státuszukhoz ragaszkodva, a magyar állampolgárságért folyamodtak, és ennek ügyében mozgalmat és aláírásgyűjtési akciót indítottak.

Meggyőződésünk, hogy a kettős állampolgárság szabad vállalása egyetemes európai gyakorlat, amelyért semmilyen hatósági szankció nem alkalmazható - írja Tőkés László közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: