2009-04-17 10:10:39• hírek • Ferenczi Noémi

Elit osztály a vidéki gyerekeknek

Ösztöndíjjal támogatja a kormány az I-IV osztályt vidéken elvégző, jó tanulmányi eredményt elérő, nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekeket, hogy egy színvonalas városi iskolában tanulhassanak tovább.

Számukra egy külön elit osztály hoznának létre valamelyik városi iskolában. Tavaly már voltak hasonló próbálkozások, azonban akkor nem járt anyagi támogatás a továbbtanuláshoz. Idén 350 lej ösztöndíjjal segíti a kormány a vidéki diákok továbbtanulását.

Kónya László, főtanfelügyelő-helyettes elmondta, a tavalyi „toborozás" során nagyon kevés gyerek felelt meg a kritériumoknak és csupán négy kisdiák szülei egyeztek bele, hogy gyermekük vidékről a városba költözzön és bentlakásban lakjon, pláne, hogy anyagilag sem tudták volna megengedni maguknak. A mostani helyzetben, vagyis, hogy ösztöndíj is jár a továbbtanulási lehetőség mellé, sem lát sokkal nagyobb esélyt egy ilyen elit ötödik osztály létrehozására.

 

„A jól tanuló gyerekeknek általában a szülei dolgoznak, így nem kell nélkülözniük, ezért ők eleve nem kerülhetnek egy ilyen elit osztályba, hiszen nekik nem jár a támogatás. A nehéz anyagi helyzetben élő gyerekeknek pedig általában nem dolgoznak a szüleik és ők sem teljesítenek jól az iskolában. Emiatt nagyon kevés gyermek felel meg a kritériumoknak"- magyarázta Kónya.

Hargita megyében például sikeres volt a próbálkozás, hiszen két ilyen elit osztály hoztak létre.

Amennyiben Szatmár megyében is összegyűlne 25 gyermek egy elit ötödik osztály létrehozásához, valószínűleg román tannyelvű lenne, így a magyar gyerekeknek nincs sok esélyük az ösztöndíj megszerzésére.

Szatmár megyében kevés az esély elit osztályok alapítására

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: