2013-02-22 15:59:14• hírek • MTI/Krónika

Elismertetnék államilag is az egyházi esküvőt

Elismertetné államilag is az egyházi esküvőt Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki törvénytervezetet nyújt be a román törvényhozásban.

A képviselő azt akarja, hogy a templomban kötött házasságot is elfogadják hivatalosan, és a pároknak ne kelljen polgári esküvőn is részt venniük.

Romániában jelenleg a polgári házasságkötés kötelező ahhoz, hogy jogilag elismerjék az állami hatóságok a frigyet. Szabó Ödön fölöslegesnek látja a két különböző szertartás megszervezését, hiszen amennyiben a pár mindenképp szeretné a templomban is kimondani az igent - véli a képviselő -, csak "időpazarlás és pénzkidobás" előtte egy másik esküvőt, a polgárit is megszervezni.

A képviselő lehetővé tenné a jegyeseknek, hogy ők maguk válasszanak, egyházi vagy polgári esküvőt akarnak.

Szabó Ödön szerint az ő javaslata a szlovák modellhez hasonlítana. Így a házasodni kívánók a helyi lakosság-nyilvántartóhoz nyújtanák be a szükséges dokumentumokat, amelyek alapján a hivatal eldöntené, van-e akadálya a frigy megkötésének, vagy nem. Amennyiben nincs, erről a pár igazolást kap, amivel a pap elé járul, az egyházi anyakönyvi kivonat pedig a törvény előtt is érvényes volna. Ezzel az egyházi házasságlevéllel a párnak már csak azért kellene ismét az anyakönyvi hivatalba mennie, hogy a házasságot ott is regisztrálják, illetve kiállítsák a polgári anyakönyvi kivonatot.

Szabó Ödön szerint javaslata eddig nyitott fülekre talált mind a református, mind a római katolikus, mind az ortodox egyházi vezetőknél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: