2010-02-23 11:35:21• hírek • MTI

Elismerték: hibáztak

Nyilatkozatban ismerték be fél évvel ezelőtt elkövetett hibájukat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati képviselői, akik akkor megszavazták, hogy Sütő András romániai magyar író mellett Stefan Gusa román tábornok is szobrot kapjon az erdélyi városban; a dokumentum a Krónika című kolozsvári lap keddi számában jelent meg.

Gusa tábornokot azzal vádolta a román katonai ügyészség, hogy az 1989-es temesvári felkelés egyik vérbe fojtója volt, hiszen többek között az ő parancsára lőtt a tüntető tömegbe a román hadsereg. A tábornok ellen végül csupán azért nem emeltek vádat, mert időközben meghalt.

„Mi, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának tagjai kijelentjük, hogy hibásnak tartjuk a vonatkozó tanácsi határozatban megfogalmazott döntésünket" - olvasható a tíz önkormányzati képviselő közös nyilatkozatában.
A frakció tagjai belátták, hogy szavazatukkal kárt okoztak az RMDSZ-nek. Hangsúlyozták, hogy nem volt tudomásuk az ügyészség által bűnösnek tartott Gusa 1989 decemberében betöltött szerepéről.

A bűnbánó nyilatkozatot megelőzően Markó Béla, az RMDSZ elnöke maga szorgalmazta, hogy az önkormányzat tíz magyar tagja mielőbb nyilvánosan is ismerje be súlyos tévedését. A Gusa-szobor felállítása ellen Tőkés László európai parlamenti képviselő is tiltakozott - olvasható a Krónikában.


A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal épülete
A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: