2013-03-19 15:38:41• hírek • Póti Orsolya

Elismerően nyilatkoztak a cserediák programról

Vendégdiákoktól búcsúzik és vendégdiákokat fogad a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium iskolaközössége. Hat kölcseys tanuló pedig a miskolci, illetve nyíregyházi tanintézményekben szerzett tapasztalatairól, élményeiről mesél...

Javában zajlik a cserediák program a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. Szombaton a Miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon két diákjától, Hájer Dánieltől és Bukovenszki Ádámtól búcsúzott a X. F osztály, hétfőn pedig négy új nyíregyházi cserediákot fogadtak.

Simon Dorottya és Kaponyás Fanni, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakiskola XI. osztályos tanulói, Simon Júlia és Szegfű Tibor Péter pedig a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból jöttek el egy hétre azért, hogy megnézzék milyen egy szatmári iskolaközösség és milyen az erdélyi oktatási rendszer.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból eddig hat diák kapcsolódott be a tavaszi cserediák programba; közülük mindannyian pozitívan, elismerően nyilatkoztak a programról, valamint az idegen városban és tanintézményekben szerezett tapasztalatokról.

Bereczki Réka, aki a Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakiskola vendége volt, a Szatmár.ro-nak elmondta: érdekes volt azt megtapasztalni, hogy nagyon ritkán van együtt az egész osztály, ugyanis szinte minden tanórát külön csoportokban tartanak. Az új osztályközösségben amúgy jól érezte magát, nyitott, kedves diákokkal találkozott.

A nyíregyházi iskolákból érkező vendégdiákok

Rékát Kaponyás Fanni családja fogadta be, amely több kirándulást és szórakoztató programot szervezett a szatmári diáknak. Varga Tímea XI. C osztályos diák is a szakközépiskola vendége volt két hétre és ő is nagyszerű élményekkel gazdagodott. Neki lazábbnak tűnik a magyarországi oktatási rendszer, jó, hogy az órák csak 45 percesek és lehet választani az emelt és közép szintű érettségi között. Tímeát Simon Dorka családja látta vendégül, akiknél nagyon jól érezte magát - tervezi, hogy nyáron meglátogatja majd újra őket.

Varga Helga és Horváth Lóránd X. osztályos tanulók a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanultak egy héten keresztül, és ők is pozitív élményekkel tértek haza. Helgának például tetszett az, hogy a diákok csoportokban tanulhatnak és azt is előnynek tartja, hogy a magyarországi tanulók már IX. osztálytól is érettségizhetnek bizonyos tantárgyakból.

„Nagyon élveztem azt, hogy az angol órákat egy, az Egyesület Államokból származó tanár tartotta, hiszen segítéségével könnyebben elsajátíthattuk az angol nyelvet. Jó lenne, ha a mi iskolánkba is érkezne hozzá hasonló vendégtanár" - nyilatkozta Helga.

Horváth Lóránd is jól érezte magát a nyíregyházi iskolában: úgy érezte, hogy valamivel jobb csoportban dolgozni, de az nem túl előnyös, hogy az osztály ritkán van együtt.

A X. F osztályban a pszichológia óra utolsó néhány percében számoltak be a diákok arról, hogy miként telt el a két hét a miskolci cserediákokkal és hogyan búcsúztak el új barátaiktól. Az osztályközösség pozitívan értékelte a cserediákprogramot, hiszen új ismerősökre tettek szert, a miskolci diákok által megismertek egy más oktatási rendszert, sokat szórakoztak és sok olyan programot szervezetek, ami az osztálytársakat is még jobban összehozta.

Az osztály szombaton tortával, emlékpólókkal és egy kis összejövetellel búcsúzott a cserediákoktól, akik hamar megszokták az új osztályközösséget és alig akartak hazamenni.

Amíg Ádám és Dániel a szatmárnémeti főgimnázium vendége volt, addig Benedek Karola és Menykő Evelyn X. osztályos diákok tapasztalták meg azt, hogy milyen is az élet a Miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban.

A miskolci református gimnáziumot látogató kölcseys diákok

A diákoknak pozitívumnak tartották azt, hogy rajtuk kívül még 15 cserediákot látott vendégül a miskolci iskola, közöttük pedig volt egy ausztráliai vendégdiák is volt. Olyan programokban vehettek részt a két hét alatt, mint táncház, kirándulás, bowling, március 15-i megemlékezés stb. A vendéglátó család jóvoltából ellátogathattak Egerbe, az aggteleki cseppkőbarlangba és Lillafüredre is.

„Vannak olyan órák, amit náluk nem tartanak, ilyen a logika, a pszichológia és a vállalkozás. X. osztály végén szerveznek egy kis-érettségit, ami hasonló az érettségihez, de valamivel könnyebb" - magyarázta Karola.

Evelyn szerint szinte vakáció volt az utóbbi két hét, ugyanis számára sokkal lazább az ottani tanmenet. Azonban a diákok nagyon fegyelmezettek, ami nem is meglepő, hiszen egy felekezeti iskola tanulói.

„Amennyiben iskolánkban szerveznek még cserediák programot, biztosan jelentkezni fogok rá, mert nagyon jól éreztem magam és szívesen megismernék más iskola-, illetve osztályközösségeket" - nyilatkozta Menykő Evelyn.

A négy nyíregyházi vendégdiák meglepetten tapasztalta, hogy nálunk 5 perccel hosszabbak a tanórák, viszont kárpótlásként szolgál az, hogy nagyon jól érzik magukat az új osztályban és új barátokra tettek szert a cserediák program révén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: