2011-10-13 16:10:53• hírek • Póti Orsolya

Elismerésben részesültek a falvak lámpásai

Idén első alkalommal került sor arra a Szatmár megyei kulturális rendezvényre, melynek keretében a falvak lámpásai elismerésben részesültek. Lámpás a pedagógus, a néptánctanár, a költő, az író, mindazok az emberek, akik valamiben hozzájárultak a Szatmár megyei falvak kulturális örökségének ápolásához és megőrzéséhez.

Aki a "falvak lámpásai" elismerést kiemelten támogatta nem más, mint a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint Szatmár Megye Tanácsa. Az oklevelek átadására október 14-én, csütörtök délután került sor a "Dinu Lipatti" Filharmóniában.

A rendezvényt Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ vezetője nyitotta meg, aki elsőként a tavaly elhunyt sárközújlaki születésű írót és újságírót, Tiproc Iosifot részesítette szimbolikusan elismerésben; az oklevelet az egykori publicista felesége vette át.

A gálán hét magyar név hangzott el: sárközújlaki, kökényesdi, egri, bogdándi, peleskei, vámfalusi és nagymajtényi kultúrszemélyiségeket tüntettek ki ez alkalomból. Elismerésben részesült Anzik Albert, Sárközújlak élő lexikona, Fazekas Lóránd kökényesdi műemlékvédő és helytörténész, Istfánfy Géza, az egyedüli fazekas, aki a megyében  átmentette a múlt évezredből a szakmát.

Továbbá elismerés illette Merker Andreát, aki hivatásának tartja a hagyományok ápolását, valamint Mészáros Lőrincet, Pető Bélát és végezetül ifj. Szarvas Károlyt, aki fáradhatatlan buzgósággal járja a megyét Avasújvárostól Kökényesdig, nyugtalan a szíve s lába, mert táncolni és táncoltatni kell. Szülőfalujában megalakította a "Csodaszarvas" néptánc együttest, és idén az  "Orgona" fesztivált is elindította.

Anzik Albert, Sárközújlak élő lexikona is elismerésben részesültAnzik Albert, Sárközújlak élő lexikona is elismerésben részesült

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: